Projekat Čiste ruke zdrav život Treće osnovne škole iz Mostara jedan od 10 pobjedničkih

Mostar, Treća osnovna škola, dm

...ZAJEDNO} za zdrav život, izabrano deset pobjedničkih projekata, kreiranih za unapređenje zdravlja učenika i osoblja u osnovnim školama naše zemlje. Među deset najboljih je i projekat „Čiste ruke zdrav život" Treće osnovne škola iz Mostara koji će biti implementiran u rujnu.

"Projektom Čiste ruke zdrav život želimo osigurati učenicima i djelatnicima osnovne higijenske uvjete, razvijanje higijenskih navika te proširivanje znanja o važnosti čistoće općenito a naročito važnosti čistih ruku koje su preduvjet za zdrav život. Time mislimo da će se smanjiti i broj opravdanih izostanaka iz škole zbog različitih bolesti koje se prenose prljavim rukama", poručili su iz ove škole.

Naime, želeći utjecati na buđenje svijesti mladih naraštaja o važnosti zdravog načina života, kompanija dm je uputila poziv svim školama u BiH da osmisle i prijave projekte čijom realizacijom će biti podržane zdrave navike učenika i nastavnika. Nakon izuzetnog odziva, od ukupno 120 prijavljenih projektnih prijedloga, dm žiri je odabrao 30 za koje su kupci imali priliku glasovati i tako kreirati pobjedničku listu od 10 najboljih koji će u rujnu ući u fazu realizacije.

„Kampanja je izazvala sjajne reakcije i sretni smo jer smo uspjeli animirati 120 škola da prijave projekte i budu proaktivni u osmišljavanju koncepata za unapređenje zdravlja učenika. Čestitamo školama čiji projekti su proglašeni pobjedničkim i vjerujemo kako će njihovom implementacijom učenici i nastavnički kadar steći bolje uvjete za zdravije obrazovno-odgojne i radne procese ", izjavila je Admira Isaković, članica Uprave dm-a.

Osim projekta Treće osnovne škola iz Mostara „Čiste ruke zdrav život", dm će podržati još realizaciju i sljedećih devet projekata: "Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor" iz Sarajeva - Zdrav način života i socijalna inkluzija kroz sport, "OŠ Petar Kočić" iz Šipraga/Kotor Varoš - Uređenje školskog dvorišta, "JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju" iz Zenice - Razvijanje i učvršćivanje motoričkih sposobnosti kod djece sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, "Druga osnovna škola Živinice" iz Živinica - Rekonstrukcija odvoda u školi, "OŠ Ivan Goran Kovačić" iz Livna - Dan sporta u Osnovnoj školi, "OŠ Vuk Stefanović Karadžić" iz Kozarske Dubice - Čistoća je pola zdravlja, "Područna OŠ Jablanica, Maglaj" iz Jablanice/Maglaja, - Kroz časove tjelesnog odgoja do zdravog načina života, "Jedanaesta OŠ Zovik" iz Zovika - Zubić vila i „OŠ Kamenica" iz Bihaća - Pružimo ruke sportu u prirodi.