Problemi sa dišnim putevima kod djece u zimskom periodu, astma

astma, alergija

Postoji nekoliko uzroka, koji provociraju teško disanje, a najznačajniji su među njima: presuh zrak, ili pak previše vlažan zrak, tjelesna aktivnost, prehlada, alergeni koji inače smetaju vašem djetetu, izloženost iritansima, jake emocije i nagle promjene vremenskih prilika.

Simptomi se najčešće javljaju naglo ili nakon nekoliko dana od izloženosti okidačima, koji dovode do ovakvog stanja. Teško disanje, natečenost sluznice, umor, tek su neki od simptoma. Napadaj obično počne ubrzanim disanjem i hripanjem, a može biti popraćeno i ubrzani radom srca, jer se dijete uplaši što ne može normalno disati i ima osjećaj da će se ugušiti. Kraj napadaja često je obilježen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi, povraćanjem. Nakon toga nastupa olakšanje, jer sluz koja je bila nakupljena u dišnim putevima nije dopuštala normalan protok zraka.

Astma se najčešće pogoršava noću, čak neki doktori su primjetili da je najkritičnije razdoblje od 2-4 sata poslije ponoći, kad su napadaji učestaliji.
Prvo pitanje, koje osoba sa dijagnozom astme pita jest, jel moguće izliječiti astmu. Na žalost, to za sad nije moguće, ali postoje lijekovi, ishrana, pa i sam način života, individualno prilagođen svakom oboljelom, koji itekako podižu kvalitet života takve osobe. Najvažnije je bolest držati pod kontrolom i uzimati odgovarajuću terapiju, a kod većine djece može doći do potpunog nestanka simptoma ove bolesti.

Astma je kronična bolest i samim time se ne može izliječiti. Iako može proći dosta godina, da se simptomi ne ponove, to ipak ne znači, da je ta osoba izliječena
Lijekovi koji se koriste u liječenju astme su prvenstveno usmjereni na rješavanje upale i proširivanje dišnih puteva, usljed spazma, i takvi lijekovi su iz skupine kortikosteroida. Svi takvi lijekovi su inhalatornog karaktera, što omogućuje izravno djelovanje na dišne puteve. Od velike pomoći jest inhaliranje djeteta sa prirodnim pripravcima.
Jedan od takvih recepata jest: u vrelu vodu staviti par kapi eteričnog ulja eukaliptusa, žlicu morske soli, čaj od kamilice, grančicu ružmarina. Dijete se inhalira 10-15 minuta, po 3-4 puta dnevno.

Nerijetko se kaže da, zapravo svaki bolesnik ima svoju astmu, te se novi pristup u dijagnosticiranju i liječenju bolesti, pa tako i astme, zove personalizirana medicina.

Donosimo vam nekoliko savjeta liječnika:

· Redovito uzimanje lijekova za astmu

· Ukoliko je moguće, izbjegavajte alergene, koji potiču bolest

· Izbjegavajte zadimljene prostorije i ne pušite

· Uklonite tepihe i redovit prozračivajte prostor u kojem boravite

· Nabavite antialergijsku posteljinu i uklonite zavjese

· Koristite biološka sredstva za čišćenje

· Ljubimce držite van kuće

· Sva pomagala, poput pumpice, inhalatora i drugoga jako je važno držati čistima i urednima