Problemi s venama – kako ih prevenirati, a kako izliječiti?

zanimljivosti, vene, noge, noge, vene
S vanjskim proširenim venama najčešće se može živjeti bez ikakvih problema jer ne izazivaju gotovo nikakve neugodnosti i bol. Smeta nas njihov izgled, no ne poduzimamo nište. Ali one neprimjetno djeluju na našu fizičku otpornost – smanjuju je. Postupno se, a da točno ne znamo zašto, osjećamo umorni i uvečer samo razmišljamo da što prije legnemo. To je dovoljan razlog da se obratite specijalistu i s njegovom pomoći uhvatite u koštac s problemima cirkulacije u nogama. Postoji još važnih razloga zašto biste morali potražiti liječničku pomoć: proširena vena ako se ne liječi svakoga je dana u sve lošijem stanju. Proširenja se mogu pojaviti i na drugim venama, što može izazvati komplikacije.

Simptomi

Bolesti vena, osobito tzv. proširene vene, mogu se prepoznati po ovim simptomima:

  • Odmorne noge odmah ujutro, no umorne već oko podneva i u prvim poslijepodnevnim satima Neugodan osjećaj za duljeg stajanja, čak toliko jak da mislite da ne možete izdržati
  • Teške noge i otečeni gležnjevi za vrijeme menstruacije
  • Grčevi u nogama za vrijeme spavanja
  • Svrbež u zglobovima
  • Pojava popucalih kapilara na bedrima ili listovima - takozvane “Paučinaste" vene -rijetko izazivaju komplikacije i uglavnom su estetska smetnja. Međutim, one mogu biti i upozoravajući znak mogućih varikoziteta u dubljim venama.
Postoje i znakovi poremećaja u protoku krvi arterijama:
  • Hladna stopala
  • Vaše se noge bolje osjećaju ljeti nego zimi
  • Grčevi u nogama dok se krećete (dobro je stati na nekoliko minuta i grč će nestati. Tek tada nastavite hodati)

Faktori rizika:

  • Nasljedne sklonosti
  • Sjedilački način života
  • Postojanje celulita
  • Ravna stopala
  • Menopauza
  • Poslovi kod kojih se mora dugo stajati
  • Lijena crijeva
  • Pretjerana tjelesna težina
  • Dubinske anticelulitne masaže
  • Izlaganje prvelikoj toplini (vruće kupke, česte depilacije vrućim voskom, sauna, pretjerano pokrivanje noću, termofori na nogama i stopalima)
  • Pretijesno rublje i odjeća (osobito u području prepona)
  • Cipele s previsokom potpeticom ili potpuno ravne; čizme što previše prianjaju uz noge i stežu gležanj.

Komplikacije

Neliječene proširene vene mogu, dugoročno, izazvati sljedeće komplikacije:


Promjene na koži, pogotovo na vanjskim dijelovima nogu. Javljaju se u obliku hiperpigmentacije kože, koja postaje smeđkasta, zatim razvojem suhih ekcema (ali i vlažnih), te nakupinama celulita. Na kraju pojava izbočenih vena što se na nogama, iznad gležnjeva na unutrašnjim stranama vide kao ružne kvrge.


Hemoralgije (podljevi) krvi u unutrašnjosti ili pri površini, odmah ispod kože, što se mogu javiti spontano ili poslije nekih ozljeda.
Upale vena što se mogu javiti zbog postojanja krvnoga koagulata ili tromba. Vena postaje osjetljiva i veoma bolna, a koža iznad nje intenzivno crvena. Taj se poremećaj može liječiti ambulantno, izvlačenjem koagulata sitnom sisaljkom. Noga tijekom sljedećih nekoliko tjedana mora  biti čvrsto povezana, no pacijent, ako to želi, može ubrzo hodati.

Pojava tromba (krvnog ugruška) uvijek je moguća i nije ju moguće prevenirati. Jedino na što možete paziti je da ne ozljeđujete noge — osobito su opasni udarci i padovi. Postojanje tromba može biti opasno za druge organe (osobito srce i pluća) pa ako primijetite da se on penje, morate se što prije obratiti liječniku.



Za bolju cirkulaciju


Kretanje.
Jedan sat šetnje dnevno i uspinjanje po stepenicama bit će dobra prevencija. Od sportova preporučljivi su plivanje i vožnja bicikla. S druge strane, svakoga si dana priuštite vježbe opuštanja kao što su vožnja bicikla “na suhom”, dok ležite u postelji ili na podu. Pozitivan će učinak imati i masaža nogu odozdo prema gore. Kad ne možete izbjeći dugotrajno stajanje, pokušajte aktivirati protok krvi kružnim kretnjama stopalima i gležnjevima, te zatezanjem nožnih mišića.
Morate izbjegavati dugotrajno sjedenje: svako toliko ustanite i hodajte nekoliko desetaka metara kako biste poboljšali cirkulaciju. I, kad god je to moguće, podignite noge na neki stolac ili sličnu podlogu kako biste krvi omogućili da što brže stigne do srca. Dok sjedite, bolje je da su vam noge postavljene jedna uz drugu nego prekrižene. Dok spavate, noge stavite na puniji jastuk.

Obuća. Odjeća i rublje ne smiju nikada stiskati, a veoma je važno i da nosite ugodne cipele, prostranoga prednjega dijela i s potpeticama srednje visine.

Prehrana.
Uravnoteženom prehranom spriječit ćete nagla debljanja (ili nagla mršavljenja), a uz to hrana mora biti lagana i bogata vlaknima što će omogućiti redovitu probavu.


Čarapa nogu čuva

Elastično stezanje nogu, što se postiže odgovarajućim kompresivnim čarapama, najbolja je prevencija, ali i pomoćno sredstvo za ublažavanje problema s cirkulacijom u udovima. Pritisak što ubrzava optok krvi pomaže da se bolesna, proširena vena normalizira. Bol ili samo neugodnost, nastat će poslije nekog vremena. Osim toga, nošenjem takvih čarapa spriječit će se razvoj venskih bolesti ili onemogućiti razvoj komplikacija. Danas su elastične čarape lagane i u različitim bojama, gotovo jednake običnima. Izbor između čarapa koje osiguravaju stezanje različite jačine omogućuje svakome da nosi ono što mu odgovara.


Kakva mora biti dobra kompresivna čarapa:
Bioelastična ili, bolje rečeno, mora različito stezati na različitim dijelovima nogu. Najveći pritisak mora biti na gležnjevima, a sve manje mora stezati prema gore kako bi se krv mogla bez teškoća vraćati prema srcu. Mora stezati baš onoliko koliko vam je potrebno. Liječnik će vam moći savjetovati koliko jako stezanje odgovara stanju vaših vena i to jednostavnom pretragom, tzv. Dopplerom, specijalnom vrstom ultrazvuka koji provjerava  protočnost vena u nogama (ali i drugim dijelovima tijela). Prejako stezanje može biti kontraproduktivno, opasno i izazvati pogoršanje.

Savjet više
Još dok nemate problema s venama, ali znate da biste ih mogli imati zbog nasljednih razloga ili načina života (stajanja ili sjedenja na poslu), ili zbog drugih prethodno spomenutih razloga, možete početi nositi specijalne čarape što lagano stišću noge. One su dobra preventiva.

Imate li već nekih problema s venama ili osjećate simptome, možete nabaviti čarape što noge stežu srednjom jačinom. Njih će vam propisati liječnik u slučajevima proširenih vena. Takve se čarape preporučuju i trudnicama jer su u njihovu stanju vene izložene pojačanom riziku. Postoje i veoma čvrste čarape za vene što ih liječnici preporučuju poslije kirurškog zahvata na venama, ali i u slučajevima edema, tromba.


Liječenje


Da bi se uklonili uzroci proširenih vena i spriječile moguće komplikacije, a osim toga oslobodilo se neestetskih kvrga po nogama, specijalist će, ovisno o konkretnom slučaju, preporučiti:

Terapija lijekovima.
Iako, na žalost, ne postoji pilula koja bi izliječila varikozne vene, lijekovi mogu koristiti kao podrška terapiji (posebnim lijekovima što štite vene, a uklanjaju posljedice loše cirkulacije). Osim toga postoje tonici za vene koji aktiviraju mišiće stijenki krvnih žila povećavajući elastičnost što pomaže brži tok venske krvi prema srcu. Proizvodi koji sprečavaju nastanak edema (oteklina) kreirani su da sprečavaju propusnost krvnih žila čime se sprečava povećano zadržavanje tekućine u okolnim tkivima. Jedna i druga vrsta lijekova mogu biti nadopuna terapiji kompresivnim čarapama i znatno reducirati osjećaj pritiska i težine u nogama.

Endovenozne tehnike liječenja. U zadnjih deset godina razvijene su manje invazivne tehnike liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena iznutra, čime se izbjegne invazivno operativno vađenje vene iz tijela (tzv. stripping). Među endovenoznim tehnikama liječenja najviše se koriste: laserski tretman  i radiofrekventna ablacija  dugih vena (VSM i VSP). Riječ o dvije vrlo slične tehnike, koje se baziranju na zagrijavanju stjenke i zatvaranju vene iznutra pomoću katetera, koji se pod kontrolom ultrazvuka plasira u oštećenu venu.

Ambulantna flebektomija (miniflebektomija)  je minimalno invazivana tehnika liječenja i u pravilu se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz vrlo sitne rezove (1-3mm)  i praktički bez potrebe stavljanja šavova. Metoda se bazira na odstranjenju kvrgavih i vijugavih varikoznih vena pomoću posebnih kukica, sa finim, tankim vrškom.

Sklerozacija. Sastoji se u ubrizgavanju tekućine što će otopiti nakupine koje začepljuju vene. Koristi se kad vena nema dobar protok, kao nadopuna kirurškom zahvatu kako bi se poboljšao njegov rezultat, kad se vene proširuju i poslije kirurškog zahvata, u slučajevima pucanja kapilara. Ova se terapija provodi ambulantno davanjem injekcija u razmacima od nekoliko dana. U novije su vrijeme razvijene tehnike  ultrazvučno navođene sklerozacije vena pjenom (tzv. UGFS ili UGS metoda), pomoću kojih je moguće tretirati i šire vene.

Kirurška terapija. Liječnik će je preporučiti kada proširena vena više nije sposobna obavljati svoj zadatak kako bi trebalo. Ovaj se kirurški zahvati, uz određene izmjene koristi već više stoljeća. Ukoliko se operativni zahvat kvalitetno izvede, dovest će do poboljšanja kliničkog statusa bolesnika. Kod kirurškog je liječenja vrlo bitno da se zahvat kvalitetno izvede, jer ukoliko se u cijelosti ne odstrane sve vene koje su oštećene, pacijentu se može činiti da je zahvat relativno dobro uspio, ali nakon kraćeg vremenskog perioda može doći do povratka bolesti, što će zahtijevati novi zahvat, koji će vjerojatno biti i tehnički zahtjevniji od onog prvog. Jedna od prednosti operativnog zahvata je da je razmjerno jeftin, te da ga pokriva zdravstveno osiguranje.

Vozačka upala


Nepokretnost ili ozljeda mogu biti odgovorni za razvoj tromba i u neproširenoj veni i ondje izazvati upalu. Česta, a nedovoljno poznata je vozačka upala, koja se manifestira nenadanim i jakim bolovima u listovima nakon što nekoliko sati   vozite  automobil. Položaj tijekom vožnje, pri kojem su stegnuti mišići tako da je optok krvi otežan, te nepokretnost izazivaju razvoj tromba i to u nekoj veni duboko u nozi.

Ovaj se poremećaj može izbjeći ako svako toliko prekidate vožnju. Naprimjer, poslije približno dva sata vožnje priuštite si odmor od deset minuta tijekom kojeg hodate. Tako ćete poboljšati optok krvi u nogama i smanjiti rizik razvoja tromba. On se može razviti i zbog udarca ili jakoga pada. Pojava tromba u zdravim venama može biti i posljedica bolesti drugih organa.

Izvor: moje-vene.com, rozi-step.hr, zena.hr