'Privjesci' u WC školjci opasni su za okoliš, ali i za vašu kožu

'Privjesci' u WC školjci opasni su za okoliš, ali i za vašu kožu
Od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pojavljuju se sredstva za čišćenje i proizvodi za osvježavanje WC školjke, dobro poznate posudice ili košarice sa sredstvima u obliku kuglice, gela, tekućine... Stavljaju se na rub WC školjke, a ostatak učini voda tijekom ispiranja.

Ovi proizvodi mogu biti jednokratni, kao "refill", odnosno da se ponovno pune, te njihova kombinacija.

Glavni sastojci sredstava za čišćenje WC školjki su površinski aktivne tvari koje u "suradnji" s vodom odlično uklanjaju nečistoće. Smanjujući površinsku napetost vode poboljšavaju učinak uklanjanja nečistoća. Postoji više vrsta ovih tvari, a upotrebljavaju se ovisno o tome koji se učinak želi postići.

Površinski aktivne tvari smanjuju silu koja se javlja u dodiru dvije tvari koje se ne miješaju, na primjer ulje i voda. Stoga će oni omogućiti da se ulje i masne tvari otapaju u vodi. Nečistoća će se odvajati od podloge te će spriječiti da se nečistoća ponovo veže na podlogu.

Sredstva za čišćenje WC školjki čije smo deklaracije proučavali sadrže neionske i anionske površinski aktivne tvari. Neionske tvari su pogodnije za čišćenje zato što puno lakše djeluju u tvrdoj, odnosno vodi s puno kamenca. Njima ne smetaju kalcij i magnezij, kojih ima u tvrdoj vodi, zato je dobro da se sredstva s neionskim površinski aktivnim tvarima koriste u mjestima s tvrdom vodom.

Uspoređujući deklaracije, vidi se kako svaki proizvod ima i mirise. Limonen je čest sastojak, a riječ je o spoju koji ima ugodan miris i sastojak je mnogih eteričnih ulja, primjerice metvice. Izoliran je iz ploda limuna pa mu otuda i ime. Dobiva se kao popratni proizvod pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što miriše, ujedno odmašćuje te se sve više upotrebljava. Inače se koristi u kemijskim sintezama kao otapalo te kao dodatak u kozmetici.

Kao miris često se upotrebljava i heksil cinamal, inače prirodni sastojak esencijalnog ulja kamilice. Također, u ovim preparatima može se pronaći i eukaliptol. Lišće i ulje eukaliptusa služe za olakšavanje tegoba s disanjem, kod astme, bronhitisa te raznih infekcija, kod reumatičnih oboljenja, te za pripravu kupki. Čisto eterično ulje je bezbojna ili zelenkastožuta tekućina, a miris odbija i komarce.

Alternativa ovim sredstvima za čišćenje i osvježavanje WC školjki su proizvodi na bazi limuna, octa i drugih prirodnih tvari, koji se mogu pripraviti i kod kuće. Limunska kiselina je organska kiselina koja je puno blaža od kiselina koje se upotrebljavaju u sredstvima za čišćenje. Dovoljno je otopiti pola šalice kiseline u pola litre vode te nanijeti na površinu.

Preporučuje se i za prevenciju, kad se kamenac tek počinje stvarati. Limunska kiselina koja se ovako koristi bezopasna je za zdravlje i za okoliš, za razliku od komercijalnih proizvoda.

Može se koristiti i ocat. Kamencem zahvaćena površina tretira se octom, a nakon što obavi posao ispere se vodom. Najbolji je obični bijeli alkoholni ocat koji se prije korištenja mora poprilično razrijediti s vodom. Može se staviti i malo limunova soka, koji također dobro čisti ili eterično ulje limuna koji sadrži i limonen. Riječ je o tvari ugodna mirisa, sastojku mnogih eteričnih ulja koji osim što lijepo miriše ima svojstvo odmašćivanja i sve se više koristi.

 

24 sata.hr