Prisjest će vam: Evo od čega se sve proizvode gumeni bomboni

gumeni bomboni, jagoda, gumeni bomboni, usta, Sastojci
Za njima su posebno "luda" djeca koja su u stanju pojesti cijelu vrećicu bez predaha. Ali, kada bi ljudi znali kako nastaju, rijetki bi ih ponovo stavili u svoja usta, a još rjeđe u dječja.

Ti preslatki slatkiši nastaju od otpada - od kože koja u tvornicama mesa ostaje nakon obrezivanja životinja, najčešće goveda i svinja. To se posebnim procesima pretvara u želatinu koja se osim u gumenim bombonima, koristi za pripremu mnogih slastica, voćnih jogurta, preljeva za salate... Želatina se proizvodi i ukuhavanjem životinjskih tetiva, kostiju itd.

Cijeli proces je vjerno prikazan u kratkom videu na čijem se početku pojavljuje žena s gumenim bombonom u ustima, a potome se film vrti unatrag do samog početka proizvodnje - i to je zaista odvratno, piše 24sata.hr.

Želite li biti sigurni da ne jedete želatinu u slatkišima, jer ste možda vegetarijanac, dobro proučite deklaraciju proizvoda. Ako se ne spominje, a piše da ima pektina, tada ste sigurni. Pektin je biljnog podrijetla (dosta ga ima u jabukama) i služi kao prirodni zgušnjivač.