Prirodni melemi za opekotine od sunca

Ako se unatoč upozorenjima stručnjaka odvažite izlagati suncu u vrijeme kada ono najviše prži od 11 do 17 h, osjetit ćete sve posljedice, pogotovo ako imate svijetao ten i osjetljivu kožu. Koža će postati crvena, bolna, ai svrbit će vas.

Osim isprobanih recepata (stavljanja obloga od ledene vode, umirivanja kože uz pomoć aloa vere, jogurta, kamilice ...), evo još nekih koji će vam biti od pomoći izliječite kožu:

* Ako se crvenilo od sunca pojavilo na licu, krumpir skuhan u kori ogulite, znječite i pomiješajte s kiselim mlijekom. Smjesu držite na licu 15 do 20 minuta. Na opekotinu možete staviti i masku od jednog izrendanog sirovog krumpira i držati je oko pola sata. Ljekovita je i svježa kora oguljenog krumpira, jer ima antibakterijska svojstva.

* Natopite gazu uljem lavande i stavite je na ugroženu površinu. Postupak ponavljajte svako nekoliko sati. Riječ je o odličnom antiseptik koji će ublažiti bol, savjetuje smedia.rs

* Tri žlice suhih cvijetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja, ulijte u staklenu posudu, dobro je zatvorite i poslije deset dana procijedite kroz gazu.

* Ako su opekline blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će se smiriti, ili od vode i kukuruznog brašna napravite tijesto i nanesite ga direktno na opekotine.

* Pomiješajte šalicu nemasnog mlijeka i četiri šalice vode, dodajte u to nekoliko kockica leda. Obloge držite na koži 15-20 minuta i postupak ponavljajte svaka tri sata.