Primjena crvene djeteline u liječenju

Crvena djetelina, ljekovito bilje, potiče rad jetre, reuma, Protiv vrtoglavice

Čaj od njenih cvjetova je vrlo učinkovito sredstvo protiv upale sluznice želuca, za regulaciju probave te za poticanje apetita. Crvena djetelina se koristi i kod bronhitisa te za poticanje iskašljavanja uslijed prehlade.
Ljekoviti recept od crvene djeteline: Za iskašljavanje prelijte 2 čajne žličice sušenih cvjetova šalicom kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.
Pripravci od djeteline potiču rad jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume. Djetelinu uspješno primjenjujemo i kod oboljenja kože, posebno kroničnih oboljenja, različitih upala i gljivičnih bolesti, ali i primjerice kod uboda insekata. Protiv upale i svrbeža mjesto uboda insekata istrljajte svježim cvjetićima djeteline. Pripravci na bazi djeteline pomažu i kod akni, čireva, bradavica, ljuštenja, krastica i ekcema te primjerice psorijaze.
Djetelina pomaže i kod poteškoća s funkcioniranjem srca i krvnih žila snižavajući kolesterol i čisteći krv.
Još jedan recept od crvene djeteline: Protiv vrtoglavice uzrokovane niskim šećerom u krvi svaki dan uzmite 1 čajnu žličicu meda od djeteline. Za čišćenje krvi prelijte 6 do 8 sušenih cvjetova djeteline s jednom četvrtinom litre ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i zasladite medom. Svježe spremljeni čaj pijte dva do tri puta dnevno, četiri do šest tjedana.
Djetelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalija, cinka i magnezija pa se odavna koristi za poticanje ženske plodnosti. Tako su je Kelti obavezno stavljali u vjenčane bukete. Za čaj protiv neplodnosti, 30 g sušenih cvjetića i 1 čajnu žličicu sušenih listića metvice prelijte s 1 l ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.
Zahvaljujući svojim sastojcima djetelina pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijem. No, ona i općenito pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost, ali i depresiju te pomaže u uspostavljanju narušene psihičke ravnoteže.

Njezine cvjetne esencije pomažu kod gubitka kontrole nad emocijama te posebno u slučaju napada panike i histerije.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl