Prevencija gripe: topli čaj i prehrana bogata proteinima zaustavljaju mikrobe

Prevencija gripe: topli čaj i prehrana bogata proteinima zaustavljaju mikrobe
Prvi korak je izbjegavanje kontakta sa zaraženim ljudima, a vrijedi i obrnuto. Ako ste vi bolesni, zaštite ostale da se ne zaraze. Ostanite doma, ne šaljite djecu u vrtiće i školu, ne idite obavljati sitne zadatke. To je najsigurniji način sprječavanja zaraze.

Ako netko kiše ili kašlje, zamolite ga da stavi maramicu. Redovito pranje ruku najvažnija je stvar. Ako nemate sapuna i vode, koristite maramice na bazi alkohola.

Mikrobi se često šire kad taknete nešto je već kontaminirano i onda dirate oči, nos ili usta. Čistite i dezinficirajte površine koje se često diraju kod kuće, pogotovo ako je netko od ukućana bolestan. Isto možete raditi i na poslu.

Dovoljno sna, fizička aktivnost, puno tekućine i zdrava hrana će također pomoći u pomaganju organizmu u obrani od gripe.

Ono što nije toliko znano jest da čaj pomaže. Dok pijete topli čaj i udišete paru, potičete folikule u nosu da učinkovitije izbace mikrobe. Također, limun razrjeđuje sluz, a med ima antibakterijska svojstva.

Nedavna istraživanja pokazala su da prehrana s malo proteina može oslabiti imunološki sustav pa pazite da ih unosite dovoljno, poput ribe, jaja i jogurta.

Ako grizete nokte, probajte prestati. Bez obzira koliko puta dnevno zaista perete ruke, griženje kožice ili noktiju povećava mogućnost za prijenos virusa. Dajete im direktan put do ustiju, kojim ulaze u vaše tijelo.

vijesti.hr