Prepoznajte skriveni gluten: Uz ove trikove osjećat ćete se lakše i zdravije bez muke

Prepoznajte skriveni gluten: Uz ove trikove osjećat ćete se lakše i zdravije bez muke
Odaberite prave žitarice
Pšenica, ječam i raž su popularne žitarice koje sadrže gluten. No, postoje pametne alternative koje će olakšati prijelaz.

Birajte:

smeđu rižu
kvinoju
zob
heljdu​
Prirodna zob ne sadrži gluten, ali ponekad ga može biti u tragovima

Jedite raznoliko
Svježe voće i povrće nema glutena. Opasnost kod eliminacije glutena je da naša prehrana postaje siromašna magnezijem i folnom kiselinom. Upravo je zato ključno unositi što više različitih namirnica.

Pokušajte jesti što više svježih namirnica i uključite ih u vaša klasična jela.

Umjesto tortilje, zamotajte smjesu u salatu. Koristite 'tjesteninu' od tikvice umjesto obične tjestenine, jedite salate, a ne sendviče te kao prilog uzmite povrće, a ne žitarice.

Očistite ormariće
Pogledajte u kuhinjske kabinete i uklonite sve namirnice koje sadrže gluten. Najbolje je provjeriti etikete i pročitati sastojke. Odbacite onu hranu koja sadrži pšenicu, ječam i raž i pripazite na sladni ocat te sejtan.

Pripazite na pića
Osim u hrani, gluten se može nalaziti i u određenim pićima, a posebno alkoholnim. Pivo je, recimo, tipičan izvor glutena na koji mnogi ne pomisle, a proizvodi se od fermentiranih žitarica.

Kad pijete alkohol uvijek birajte vino, votku ili gin. Kava, čaj i mineralna voda su dobre opcije, ali eliminirajte shakeove i pakirane smoothieje.

Jedite orašaste plodove
Prehrana bez glutena nerijetko manjka cinka, kalcija i vlakna. Kako biste nadoknadili te nutrijente, jedite više orašastih plodova koji su odličan izvor vitamina i minerala.

Najbolje je konzumirati:

bademe
pekane
lješnjake
pistacij
makadamijske orahe

Prepoznajte gluten
Postoje razne vrste pšenice zbog čega je ponekad komplicirano čitati etikete. Skriveni izvori glutena najčešći su uzrok zašto se ljudi i dalje osjećaju loše, iako su uklonili tipične okidače iz prehrane.

Obratite pažnju na durum, einkorn, khorasan pšenicu. Pšenična brašna mogu se zvati i semolina i farina, a te biste vrste trebali izbjegavati. Aditivi poput maltodekstrina i boje u hrani mogu imati tragove pšenice.

Eliminirajte dodatke
Dodaci hrani ili oni koji se koriste u pripremanju namirnica mogu biti bogati glutenom. Najčešće se gluten nalazi u dodacima jelima poput umaka i marinada.

Izbjegavajte soya umak, dressing na salati, umak za roštilj te teriyaki sos.

zivotistil.rtl.hr