Pravilno se pripremite za prženje pod suncem

Pravilno se pripremite za prženje pod suncem

Kreme za zaštitu od suncapotrebno je nanositi svakodnevno i ne samo uoči odlaska na plažu. Na suncu bez zaštitne kreme možemo biti maksimalno od 15 do 30 minuta na dan, ovisno o tipu kože, a imajte na pameti da štetno sunčevo zračenje dopire do nas čak i kada je oblačno vrijeme.

Vrste krema
Najbolje vrste krema za zaštitu od sunca su one s UVA i s UVB zaštitom, a dijelimo ih na kreme s mehaničkom i kemijskom zaštitom. Mehanička zaštita se odnosi na kreme koje ostavljaju bijeli trag na koži i preporuča se djeci, alergičnima na sunce i onima s kožnim bolestima. One odbijaju UV zračenja s površine kože i uz njih se teže tamni. Kemijska zaštita ne ostavlja tragove i bolja je za tamnopute ljude koji imaju više pigmenata i bolju zaštitu.


Dobro je zatvorite
Kad se krema jednom otvori, njezin rok trajanja je od devet do 12 mjeseci. No, ako je dobro ne začepite i dulje vrijeme ostavite djelovanju zraka, rok trajanja još više smanjuje, pa zato izbjegavajte korištenje krema koje su vam ostale od prošle godine jer su vjerojatno izgubile zaštitnu snagu zaštitnog faktora, ali ih možete koristiti kao hidratizirajuća sredstva za mazanje kože ruku.

Kako i kada?
Sunce je najjače od 10 do 16 sati pa je u tom vremenu bitno izbjegavati direktno izlaganje. Kreme je potrebno nanositi svakih 60 minuta; kad smo u vodi one nas štite, no nakon izlaska iz vode i brisanja treba je opet nanijeti. Krema vam je svakako potrebna i prilikom obične šetnje po gradu, pa je nikako nemojte preskočiti.

net.hr