Prava istina o tamponima koju morate čuti!

tamponi, opasnost za zdravlje, tamponi, zdravlje
Na tržištu se nalaze brojne vrste tampona, od različitih proizvođača. Mnogi od njih sadrže otrovne supstance jer se izrađuju od mješavine izbijeljenog pamuka i/ili sintetičkih vlakana i plastike.

Uporaba tampona od neorganskih materijala povezana je sa simptomima kao što su:

glavobolja, migrene, alergijske reakcije i nadraženost, potom bolnije menstruacije, neplodnost, nenormalan rast tkiva u području trbuha i spolnih organa (što može dovesti do raka dojke, grlića maternice i jajnika), abnormalni rast stanica u tijelu, oslabljen imunološki sustav, hormonski poremećaj i poremećaji endokrinog sustava, ali i nepravilni menstrualni ciklus te apsorpcija GMO-a.

Rayon je celulozno vlakno izrađeno od drvne celuloze, a učestalo se povezuju sa sindromom toksičnog šoka ili TSS-a). TSS je potencijalno smrtonosna bolest koju uzrokuje bakterija povezana s upotrebom tampona. Iako liječnici ni znanstvenici nisu sigurni kako tampon uzrokuje TSS, nagađaju kako bi uzrok mogao biti predugo ostajanje tampona u ženskom spolnom organu koji tada postaje plodno tlo za bakterije. Neki pak smatraju kako super upijajuća vlakna tampona oštećuju zaštitnu površinu vagine, koja nas štiti od ulaska bakterija ili njihovih toksina u krvotok.

Tamponi mogu sadržavati pesticide jer su izrađeni od konvencionalnog pamuka, koji je izuzetno jako tretiran kako bi se povećao prinos.

Izvor: dnevno.hr