Pranje zuba kod djece

zubi, bijeli zubi

Za vas kao roditelja je važno da pranju zuba pristupite na pravilan način i ne bi trebalo biti problema. U nastavku vam donosimo kako da djetetu pokažete koliko je higijena zuba važna.

Prije nego vaše dijete bude dovoljno veliko da svoje zube samo pere, morate mu svakodnevno čistiti zube vlažnom krpicom i s vremena na vrijeme premazati zube jestivom pastom za zube, kako bi se upoznalo s okusom.

Kada perete svoje zube, pokažite djetetu koliko je to potpuno normalno i kako to radite svakodnevno. Perite zube svaki dan pred djetetom, kada god je u kući kada i vi, kako bi što prije dobilo želju da vas imitira.

Kada krenete s prvim pranjem zubića, ne očekujte da ćete uspjeti temeljno djetetu oprati zube, ali budite uporni i strpljivi, te prakticirajte pranje zubi svaki dan ujutro i navečer, kako bi djetetu uveli te navike. Najbolje bi bilo kada bi za vrijeme prvog pranja zubića, dijete stavili u svoje krilo i glavu mu naslonili na lakat.

Neka četkica za pranje zubića bude s mekanim vlaknima te ako koristite pastu za zube, koristite ju u što manjim količinama. Pasta za zube neće oprati zube djeteta, nego četkica, a prevelika količina paste za zube, koju dijete proguta, ako ju još ne zna ispljunuti, može uzrokovati mrlje na zubima i mučninu u želucu.

Neka pranje zuba bude igra između vas i djeteta, kako bi pranje zuba djetetu postalo pristupačno i zabavno. Perite zube uvijek ujutro prije doručka, i navečer prije spavanja, te nastojte da to bude rutina.

Za početak prelazite četkicom za zube preko zubi djeteta laganim i ravnim pokretima. Najbolje da na svakoj strani prijeđete preko zuba dva puta. Pokušajte i dijete uključiti u pranje, tako da prvo ono samo pere zube, a za kraj mu ih vi operite kako spada.

izvor: zanosna.com