Poziv građanima u BiH: Ne kupujte lijekove preko interneta!

lijekovi
lijekovi
Lijekovi kupljeni putem interneta sumnjivog su i neprovjerenog podrijetla, kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti, bilo da su registrirani ili ne u BiH", rekla je Nataša Grubiša Srni povodom sve češće ponude različitih vrsta lijekova na internetu.

Na internet-stranicama u BiH, na kojima se prodaje različita roba, mogu se naći i razne vrste lijekova, od biljnih preparata, pa sve do lijekova koji se koriste za liječenje malignih oboljenja.
Na ovaj način nude se lijekovi koji nisu dostupni u ljekarnama, poput preparata za koje oni koji ih prodaju tvrde da liječe rak i za takve se traži i po nekoliko tisuća maraka.

Prema njenim riječima, nepoznat je način proizvodnje takvih lijekova, nabavke, takvi lijekovi nisu prošli nikakav vid kontrole, svaki segment njihove proizvodnje i distribucije ka krajnjem korisniku je upitan.

Ona je istakla da građani sve vrste lijekova, uključujući i one koji se izdaju bez ljekarskog recepta, treba da nabavljaju isključivo u ljekarnama.
"Jedino kupovinom i podizanjem lijekova u ljekarnama građani, uz obvezan savjet magistara farmacije, mogu biti sigurni u kvalitet, sigurnost i efikasnost lijekova koje podižu", navela je Grubiša.

Ona je dodala da pacijenti mogu biti sigurni u podrijetlo lijeka kupljenoga u ljekarni, imajući u vidu da se u ljekarnama mogu naći samo registrirani lijekovi, odnosno oni koji imaju dozvolu za stavljanje u promet od Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Nataša Grubiša je istakla da, u borbi protiv krivotvorenih lijekova, Agencija učestvuje zajedno sa drugim institucijama nadležnim za ovu kriminalnu radnju - Upravom za indirektno oporezivanje, ministarstvima unutarnjih poslova, Ministarstvom sigurnosti BiH i Sipom.

 

Srna