Povećan broj pacijenata oboljelih od gripe i alergija

zdravlje, KBC Mostar, gripa, zdravlje, prehlada, gripa, gripa, Nova gripa, alergij, Simptomi alergije, alergija, proljetna alergija, Nova gripa, gripa, viroza, gripa, Gripa H3N8, Nova gripa, svinjska gripa, ptičja gripa
"U prethodnom razdoblju službe obiteljske medicine u JU Dom zdravlja SŽ bilježe priličan broj viroza, alergija i drugih virusnih infekcija, točnije stanja sa simptomima gripe. Ovo se događa usljed temperaturnih razlika, te pada imuniteta organizma koji je karakterističan za proljetno razdoblje", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić, glasnogovornik Press službe JU Dom zdravlja SŽ.

Pacijenti se žale na povišenu temperaturu, bolove u grlu, mišićima i disajnim putevima, te kašalj i kihavicu. Liječnici savjetuju da što češće provjetravate prostorije, pijete što više tekućine i unosite vitamine jedenjem sezonskog voća i povrća. Ukoliko patite od još nekih bolesti, obvezno koristite terapiju, a odjeću prilagodite vremenskim uvjetima. S obzirom na nagle temperaturne promjene, savjetuje se da se oblačite slojevito.

Travanj i svibanj također je razdoblje u kojem se aktiviraju alergije. Zbog cvjetanja biljaka osobe alergične na polen su posebno osjetljive. Broj ovih pacijenata također je povećan. Ovi pacijenti žale se na probleme s disajnim putevima, oticanje i crvenilo očiju i kihavicu. Kako bi izbjegli komplikacije, potrebno je da redovito koriste propisanu terapiju i izbjegavaju boravak i fizičke aktivnosti na otvorenom prostoru u vrijeme velike koncetracije polena, posebno trčanje i sport u jutarnjim satima. Alergične osobe trebaju kratko provjetravati prostorije u kojima borave.