Popravak zuba u BiH 10 puta jeftiniji nego ‘vani’

zubi, zdravlje, zdravlje, zubi, zubi, zdravlje, karijes, zubi, zubar, zubi, strah, zubar, zubi, BIH, zubi, karijes, zubi, antibakterijska voda, ispiranje usta, zubi, namirnice, zdravlje, zubi, sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa, parodonta, pokvareni zubi , ortodontske anomalija , namirnice, napitci, žuti zubi

Sezonu godišnjih odmora milijunska dijaspora koristila je za obilazak rođaka u BiH, ali i za neke praktične stvari.

Dok većina administracije ljetuje, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri i trgovci u većini bh. gradova imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori, piše večernji list.

Ljetni odmori

Pretpostavlja se da samo tijekom ljetnih odmora u BiH dođe više od pola milijuna njezinih građana koji žive u inozemstvu. Iako nema konkretnih statističkih podataka, poznato je da mnogi od njih koriste dolazak u domovinu kako bi po znatno nižim cijenama nego u SAD-u i zapadnoeuropskim zemljama koristili medicinske i druge usluge. Osim hrane, u BiH su jeftinije nego na Zapadu skoro sve vrste medicinskih i „luksuznih" tretmana.

To se posebno odnosi na Švicarsku, čiji stanovnici zbog standarda, ali i naglog jačanja nacionalne valute, sve češće idu u inozemstvo na stomatološke zahvate ili kozmetičke tretmane. Kako smo doznali u razgovoru sa skupinom naših građana koji žive u toj zemlji, najveći interes vlada za stomatološke usluge koje su u Švicarskoj među najskupljima u Europi. - Popravak jednog zuba košta oko 320 franaka, a vađenje zuba čak 250 franaka, što je po sadašnjem tečaju oko 425 maraka. U BiH su ovi zahvati 10 puta jeftiniji.

Protetika je u Švicarskoj još skuplja, a samo za jedan „most" plaća se i do 20 tisuća franaka.

U BiH su i ove usluge pet do deset puta jeftinije i naravno da se isplati sve stomatološke zahvate raditi u BiH, kažu nam bh. građani koji žive i rade u Švicarskoj. Imajući ovo u vidu, ne čudi što bh. zubari zadovoljno trljaju ruke u ljetnim mjesecima. Slično je i s privatnim zdravstvenim ustanovama.

Pretrage jeftinije

Primjerice, CT pregled glave u Švicarskoj košta oko 1200 franaka, a u BiH i do 15 puta jeftinije.

Povoljnije su u BiH i usluge frizera i kozmetičara, jer šišanje u švicarskim salonima žene plaćaju i do 150, a čišćenje lica oko 180 franaka, što je približno 300 maraka.

Masaža se u Švicarskoj plaća od 90 do 120 franaka, odnosno oko 200 maraka, a u BiH ne više od 50 maraka. Cijene ovih usluga u drugim europskim zemljama nešto su niže, ali ipak veće nego u BiH.

Nijemci, tako, šišanje plaćaju oko 30 eura, a toliko košta i jedan tretman masaže. Slične cijene su i u Austriji, dok su najbliže astronomskim švicarskim cijenama one u skandinavskim zemljama.

U svakom slučaju, cijene mnogih usluga u Bosni i Hercegovini znatno su niže nego u većini europskih država odakle ljeti dolazi dijaspora.