Pokrivate usta rukama kada kišete? Griješite, a evo i zašto...

kihanje, ruke

Ako i jeste, znate da vam nije pošlo za rukom. Riječ je o refleksnoj reakciji organizma da izbaci toksine iz organizma. Pri tome mnogi od nas instinktivno i pokriju usta rukama kako ne bismo izbacili u okolinu mikrobe koji se nalaze u slini.

Uostalom, tako su nas učili od malih nogu i stvar je to lijepog ponašanja u društvu. Ipak, to bismo trebali promijeniti. Barem ako je suditi po riječima liječnika Vincenta Hilla, piše TOI.

Kada imamo nagon za kihanjem, trebali bismo usta i nos pokriti maramicom, najbolje papirnatom, jednokratnom, koju možemo odmah baciti. Ako kihnete u ruke, primjerice u javnom prijevozu, na radnom mjestu i sl., lako možete prenijeti viruse i bakterije na druge ljude oko sebe tako da rukama dotaknete neke druge površine.

Srećom, rješenje je jednostavno. Čak i ako nemate papirnatu maramicu pri ruci, upotrijebite ono što imate, primjerice, najbolji izbor je kihnuti u rukav, kao na slici. Svakako nemojte čak ni tada zaboraviti oprati ruke, a dobra je ideja i oprati područje oko usta sa sapunom, posebice ako imate u planu poljubiti dijete, bračnog partnera ili nekog trećeg.

Izvor: vecernji.hr