Pogledajte koje greške radimo na suncu

preplanuli ten, koža, sunčane opekline, sunčanje, zaštita od sunca, sunčanica, ulje za sunčanje, sunčanje, ulje za sunčanje, greške, najčešće greške, sunčanje, ulje za sunčanje, krema za sunčanje, mlijeko za sunčanje
Direktno izlaganje suncu bi trebali izbjegavati kada je ono najjače: u periodu od 11 do 17 sati. Znamo i da bi se trebali mazati kremom s odgovarajućim zaštitnim faktorom (birajte prirodne pripravke), ali usprkos tome i dalje radimo ove greške.

Ne nanosimo dovoljno kreme za sunčanje

Da bi zaštitili tijelo od negativnih utjecaja UV zračenja potrebno je dobro namazati svaki komadić kože lica i tijela.

Zaboravljamo nanijeti novi sloj sredstva za sunčanje

Jedno mazanje kremom za sunčanje nije dovoljno dobra zaštita od UV zračenja. Novi sloj treba nanijeti nakon svakog kupanja, odnosno nakon tuširanja.

Loše koristimo sredstva s raspršivačem

Sredstva za sunčanje u spreju se lakše nanose i imaju nježniji miris. Njihova loša strana je što raspršivanjem čestica ne pokrivamo svu površinu kože, već je učinak polovičan. Da bi to izbjegli, držite raspršivač nad pojedinim dijelom tijela oko pet sekundi, a nakon toga sredstvo aplicirano na kožu utrljajte dlanom.

Zaboravimo se namazati sredstvom za sunčanje

Kožu treba namazati odgovarajućim sredstvom za sunčanje čak i kada vrijeme ne provodite na obali. Zaštita vam je potrebna i tokom obične šetnje gradom, odnosno kada suncu izlažete golu kožu ruku, nogu i lica.

Ne nanosimo sredstvo za sunčanje ispod odjeće

Vjerovali ili ne, no bijela majica ima tek zaštitni faktor 3, a taj broj "pada" ako je komad odjeće mokar. Zato je poželjno nanijeti sredstvo za sunčanje na cijelo tijelo, čak i dijelove koje inače prekrivamo odjećom.

Zaboravljamo na kapke, uši i tjeme

Većina nas zaboravlja namazati osjetljivu kožu ušiju i kapaka. Svjesno ignoriramo područje tjemena koje također treba zaštititi od jakog sunca.

Autor: PortalOko.hr