Počinje navala komaraca: Evo kako se na jednostavan način možete zaštititi!

virus zapadnog nila, komarci, tigrasti komarci, krpelji, tigrasti komarci, bolesti, ubodom zaraženih komaraca, komarci, ubod komarca, ubod komarca, komarci
Ova iritantna stvorenja često nas oneraspolože već na sami zvuk, no znaju biti i opasni jer često puta dolaze kao prijenosnici različitih bolesti. Prilikom uboda mogu uzrokovati kožne promjene i alergijske reakcije.

Kako bismo se što bolje zaštitili od komaraca, potrebno je izbjegavati jarke boje poput žute, a pomažu i određene namirnice poput češnjaka i bosiljka jer ih njihov miris drži podalje od nas. Češnjak zapravo prikriva miris ugljičnog dioksida kada izdišete, a osim toga, spojevi sumpora koji se izmjenjuju kroz vašu kožu, dodatno vas odbijaju od njih.

Korisna su i eterična ulja, metvica, limunska trava, a potrebno je i izbjegavati vlažna mjesta. Vanilija je prirodno sredstvo borbe protiv komaraca. Dodajte dvije čajne žličice vanilije u jednu šalicu vode, ulijte u bocu te se pošpricajte. Vanilija će 'zakamuflirati' vaš tjelesni miris i zadržati komarce podalje od vas.

Komarci su osobito skloni parfemima, lakovima, pa čak i dezodoransima. Ako koristite losione i slične preparate, pokušajte koristiti one koji imaju jak miris lavande, bosiljka, ružmarina ili čak eukaliptus. Ako imate krvnu grupu 0, bit ćete pravi mamac za ove insekte. Preporučuje se nositi i 'laganu' odjeću prozračnih materijala, a sa sobom uvijek imajte i bocu vode za osvježenje.

vecernji.ba