Pobijediti ljubomoru

Živjeti u ljubomori ili živjeti kraj nekoga tko je ljubomoran svakako ne čini život ljepšim. Svakidašnje brige i nepovjerenje samo nam ulijevaju stres i čine nažao. Zašto smo ljubomorni, što učiniti i kako se riješiti ljubomore pitanja su koja zahtijevaju zasebne odgovore. Pa počnimo…

Negativne misli
– Okanite se negativnih misli. Budete li cijelo vrijeme mislili na to s kim je vaš partner i što radi, samo ćete se još više uzrujati i upropastiti si dan. Ukoliko je vaš partner na poslovnom putu ili s prijateljima na proslavi, pozovite i vi prijateljice te se ludo zabavite. Najbolji način da ne mislite o tome što on sada radi je tako da i vi radite nešto što će vam odvratiti misli.

Zivkanje – Opustite se i nemojte svako malo utipkavati partnerov broj da vidite što radi i s kim je. Takvim nastupom ne izgledate nimalo privlačno, niti će vaš odabranik imati želju da vas nazove. Sjetite se da se osjećaj ljubomore prvobitno javlja zbog pomisli da se dešava nešto što se ne bi trebalo - to ne znači da se to stvarno i dešava.

Ne trudite se
– Ne trudite se saznati nešto što biste htjeli saznati. Najčešće nije ono što sumnjate, a vi ispadate smiješno. Ako vaš partner doista i radi zabranjene stvari, vi ćete to saznati kad-tad. Tu i tamo sasvim je dozvoljeno onako suptilno provjeriti što partner radi i kuda se kreće kada niste u blizini. No pokušavate li konstantno doznati nešto što ni sami ne bi htjeli doznati, samo će vas umrzovoljiti, a njega – odbiti.

Privatnost – Svatko ima pravo na privatnost, svoj mali kutak mira u kojem može uživati i biti svoj. Kako vi ne volite da se vaš mir narušava, nemojte niti vi narušavati tuđi. Učestalo kopanje po mobitelu, e-mailu, facebooku, imeniku, laptopu i lozinkama vašeg muškarca rušite pravo na privatnost. Pa što ako je posjetio neku stranicu koja vam se ne sviđa. Uzmite u obzir da i vi obraćate pozornost na kojekakvog zgodnog glumca bez majice na plakatu. No to ne čini preljub. Tu i tamo pokoja pročitana poruka s mobitela od vašeg dragog je u redu, ali ne i stalno kopanje, zaviranje i sumnjičenje.

Mane – Prihvatite ih. I svoje i njegove. Zapamtite da nitko nije savršen te da smo ljudi od grijeha. Muškarci često vole pogledati drugu ženu, no to ne znači nužno da bi vas zamijenili s istom. Ukoliko pokažete partneru da možete i nudite bolje od njenog izgleda, padat će vam pred koljena. Zato prestanite zanovijetati oko gledanja drugih žena već pokažite stav.

Sigurni u sebe
– Budite sigurni u sebe. Osim što će vam pomoći u sagradnji samopouzdanja, djelovat ćete puno pozitivnije i privlačnije. Ukoliko pokažete da vas nimalo ne dira njegovo komentiranje žena s prijateljima, komentari će postati sve manji. No sve ima svoje granice. Ukoliko vaš dragi doista pređe svaku mjeru vrijeme je da mu kažete.

Razgovor – Ukoliko doista sumnjate u svojeg partnera, vrijeme je da sjednete za stol. Recite mu vaše strahove i misli. Zašto to mislite, i zašto mu ne vjerujete. Pokušajte pronaći nekakav kompromis. Primjera radi dogovorite se da će nazvati svaka dva sata, ili ako neće doći doma u najavljeno vrijeme da će javiti zašto će kasniti, ili da će prekinuti kontakt s bivšom djevojkom. U redu je od vas tražiti takve stvari. No nemojte od njega zahtijevati da prekine potpunu komunikaciju sa ženskim rodom, ili muškim prijateljima. Sve ima svoje granice, a razgovorom i zajedničkim dogovorom se sve da riješiti.

Prerano donošenje zaključaka
– Nazvali ste ga a u pozadini telefona čuje se ženski glas. Vi sasvim ljuti i brzopleti prekidate razgovor, i šaljete prijeteću i tugaljivu poruku punu bijesa i emocija. Ne brzajte. Dopustite vašem partneru da vam objasni o čemu ili kome se radi, u kakvoj se situaciji nalazi i gdje je. U laži su kratke noge, a mi žene jako dobro baratamo s riječima. Zato se opustite i ne pokazujte da ste uvrijeđeni. Ukoliko laže, neće dugo, a vi ćete jako brzo shvatiti.

Radost – Ukoliko se zapitate što bi vas sve činilo ljubomornim kada biste dopustili, popis bi bio jako dugačak, zar ne? No pokušajte se skoncentrirati na pozitivne i radosne stvari u vezi. Obnovite ono što vas je jednom činilo sretnim s dotičnim, te ponavljajte rituale.

Svako tko osjeti to grozno stanje ljubomore doći će do zaključka da je ona vrlo destruktivna, i to samodesktruktivna, najviše boli nanijeti će onome tko ju ne može kontrolirati i obuzdati. No, ako joj priđete dovoljno razumno, shvatit ćete da ste pridonjeli mnogo, kako sebi, tako i vašoj vezi.

zena.hr