POBAČAJ: Za ili protiv?

Što je pobačaj?

Umjetni prekid trudnoće (pobačaj ili abortus) je postupak s kojim se namjerno prekida trudnoća, prije nego što je fetus sposoban za život izvan maternice. To se postiže s upotrebom lijekova, koji uzrokuju smrt fetusa ili spontani porod ili sa zahvatom pri kojim se fetus odstrani kroz vrat maternice i rodnicu. U vrlo rijetkim slučajevima koristi se kirurško odstranjivanje fetusa preko trbušne i maternične stjenke.

Različite metode pobačaja

Najčešće se pobačaj izvodi vakuumskom aspiracijom, koja se radi u bolnici. Postupak se odvija pod općom anestezijom.  Manualna vakuumska aspiracija (MVA) metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja fetusa ili embrija uz pomoć sukcije koristeći ručnu štrcaljku, dok električna vakuumaspiracija (EVA) koristi električnu pumpu. Ove tehnike su slične i razlikuju se u mehanizmu koji se koristi za primjenu sukcije, koliko se rano u trudnoći koriste i da li je potrebna cervikalna dilatacija. Poslije tih postupaka žena ostaje na promatranju do 5 sati. Metoda je primjerena ukoliko trudnoća ne traje dože od 12 tjedana. Moguće komplikacije su infekcija rodnice, krvarenje iz maternice i oštećenja vrata maternice i maternične stijenke. Ukoliko trudnoća nije duža od 7 tjedana, primjenjuje se endometrijska aspiracija, koja je slična gore opisanim metodama ali je se izvodi ambulantno i bez anestezije.

Tableta za pobačaj

Zadnjih godina veliku prašinu digla je tableta RU486. Poznata je još od 1988 godine a u širu uporabu došla je 2004. Žena koja hoće pobaciti mora uzeti tabletu najkasnije u 7. do 9. tjedna trudnoće. Tableta u sebi sadrži steroid mifepriston koji uzrokuje odvajanje posteljice i smrt fetusa. Kombinirani režim uključuje metotrexat ili mifepriston nakon čega slijedi prostaglandin. Kada se koristi unutar 49 dana gestacije, približno 92% žena, koje učine medicinski pobačaj ovim kombiniranim režimom, pobace bez kirurške intervencije. U slučajevima kada ne uspije medicinski pobačaj koristi se vakuumska ili manualna aspiracija za kirurški završetak pobačaja. Nuspojave su grčevi, mučnina, povraćanje, proljev, a vrlo rijetko dugotrajna krvarenja iz maternice.

Za život ili za izbor?

Malo je toga o čemu su mišljenja ovoliko suprotna. Pobačaj je vječna tema i predmet rasprava i polemika. Neki zagovaraju pravo na život dok drugi ističu pravo izbora. Vjerojatno i sami imati neki stav o tome, ali kada se ovo pitanje tiče vas sigurno ćete dugo promišljati prije nego poduzmete neki korak. Možda vam informacije iz ovog članka mogu pomoći, ali svakako trebate otići liječniku. Morate zanti da je odluka o pobačaju teška i da nije jednostavna. Zato prevenirajte ovakve stvari jednostavnim kontracepcijskim metodama kao što su kondom ili kontracepcijske pilule.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr