PMS – čista ženska radost

lijek, pms, zena.hr, raspoloženje, djevojke, udaja, psihologija, pms, hrana, bol, histerija, vibrator, žene, žene, pms, ludilo, djevojka, vagina, blagdani, depresija, jugovina, oprez, zdravlje, problemi, priča, muškarci, živci, navike, romantika, muškarci, žene, stres, zdravlje, razlozi, otkriće, bolest, uzrok, pms, žene, žena, luđaci, luđakinje, uspjeh, hrana, pms, pobjeda, žene, agresija, agresivnost, zima, stres, koraci, savjeti, majstori, južina , jugovina, stres, zubi, škripanje zubima, depresija, bol
Riječ PMS vrišti sa svih strana, upalim TV, a kad tamo neki ozbiljan liječnik sa patničkom facom smrtno ozbiljan govori o PMS-u, kao da se radi o smrtonosnoj bolesti koju prenose ljubičasti komarci. No dobro, to je TV, mislim si ja, ali nije to baš tako jednostavno. Pao mi u ruke ženski časopis i koja je glavna tema? PMS naravno. I naravno sto savjeta kako ga se riješiti. Upalim radio i eto ... emisija o zdravlju, oni malo o zdravoj hrani i evo gaaa PMS naš dragi. Jedni kažu genetski je predisponiran, drugi pak kažu da se radi o hrani koju konzumiramo, ma zapravo sve je u glavi odnosno u načinu razmišljanja kažu treći, a najzgodnije je što često o tome debatiraju muškarci. Dragi predstavnici muškog roda, ne, ne možete znati što je to PMS, kao što ne možete znati što znače porođajni bolovi jer to nikada (osim Schwarzenegera u filmu) niste iskusili.

Sigurno ste okružene mnogim ženama koje na različite načine doživljavaju taj famozan PMS. Krenut ću od sebe. Inače sam doista vedra osoba, ali tih dana u mjesecu imam oči plahe srne - pune suza i žalosna sam, a nemam pojma zašto jer nemam razloga. E onda se sjetim zašto i kažem sama sebi, no dobro barem ne umirem od bolova, pa nek' sam malo tužna i čemerna proći će i to. Poznajem neke žene koje toliko intenzivno proživljavaju PMS da ostaju kod kuće i previjaju se od bolova. Neke završe na hitnoj na injekcijama, no ono što je interesantno - povjeruju svojim ginekolozima koji su ponekad puni životnih mudrosti, pa ti kažu: "Proći će nakon poroda". Da rezimiramo: danas djevojčice prosječno dobivaju menstruaciju u dobi od 12 do 15 godina. U Hrvatskoj koliko mi je poznato žene prosječno rađaju u dobi od 25 do 30 godina. Drugim riječima ako ste dobile „mengu" sa 14 godina, a rodile sa 28, to je samo malenih 14 godina za čistu uživanciju.

No zapravo doista se treba pozabaviti uzrocima tih bolova jer kao i svemu drugome, i tome se može stati na kraj, vjerujte mi probala sam. Prije 5-6 godina dva dana prije dolaska „tete iz Amerike" kako ju iz milja nazivam, jajnici su me boljeli kao da će svakog trena eksplodirati. I onda sam otkrila sjajni čaj od 16 vrsta biljaka i jedan odličan dodatak prehrani, to sam koristila 3 mjeseca i bolovi su nestali (bude li nekoga zanimalo koji su to čaj i preparat javite se u uredništvo, pa će vam dojaviti jer nema smisla da tu sad reklamiramo bilo koga zar ne). Otada malo razmišljam prije dolaska menge i reduciram slatko, mliječno i mogu vam reći da mi je baš puno bolje. Danas se smatram rijetkom sretnicom koja niti ne zna kad ju zgrabi PMS jer je toliko blag da sasvim normalno funkcioniram i na tome sam doista zahvalna. Moja prijateljica je u PMS-u nevjerojatno agresivna, kao da u nju uđe monstrum. Nevjerojatna količina zloće izlazi iz nje i kad vam kažu u vinu je istina (ljudi kad se napiju navodno govore ono što doista misle), ja dodajem u PMS-u je istina.

Sestrična je u PMS-u hiperaktivna, a inače je žena sasvim normalna. Priča brzinom kojom spiker u reklami izgovara ono: "Dodatne upute o korištenju lijeka potražite kod svog liječnika ili ljekarnika". Ma ne samo da brzo priča nego stalno negdje juri kao muha bez glave. Već sam joj rekla da ode na boks jer količina energije kojom u te dane raspolaže je doista nevjerojatna, sva sreća da traje samo dva dana.

Druga frendica pretvara se u proždrljivo čudovište. Da ja pojedem tu količinu hrane koju ona proguta u PMS-u ne bih mogla proći kroz vrata stana. Ma koje su to kombinacije, slatko s kombinacijom ljutog i slanog, a hrana viri svugdje oko nje, iz džepa, uredske ladice, torbe, sakoa, rezervne količine drži i u autu za svaki slučaj. I onda se čudi kako se eto malo ubucila tijekom tih nekoliko dana.

A tu je i moja draga Nives, fanatična vježbačica. E pa nju ništa ne može zaustaviti. Možda nije najbolje skakati i ludovati tih dana, ali objasnite joj vi to, ona tvrdi da su joj to najbolji dani za iskazivanje mazohizma u dvorani........
I sad pitam ja vas kako se kod vas manifestira PMS, a još me više zanima osjete li to vaši muškarci i kako se tih dana ponašaju prema vama?

Vaša Ema Jurić

zena.hr