Pilula smrti!

Pilule za lilule
Poznata nizozemska udruga poznata po snažnoj borbi za „pravo na smrt" odlučila je predložiti nizozemskim vlastima liberalizaciju ionako liberalnog zakona o eutanaziji kojom bi se svim građanima starijima od 70 godina omogućila „pilula za dobru smrt".

Prema zapažanjima lobista Roberta Schurinka, očito je kako društvo, a posebno „baby boom" generacija koja se ne boji reći što želi, traži ovakvu pilulu.

Prema prijedlogu Nizozemske udruge za dobrovoljnu smrt (NVVE), pilula bi trebala biti besplatna i dostupna u ljekarnama, a svoj će prijedlog uskoro iznijeti Udruženju nizozemskih liječnika te ministru zdravlja koji bi trebali zakonski osigurati „da pilula ne bude korištena za samoubojstvo, već samo za „dobru smrt" - što god to točno značilo.

U Nizozemskoj je eutanazija ozakonjena 2002. godine odredbom kojom je liječnicima dopušteno ubiti smrtno bolesne pacijente koji to izrazito zatraže, a broj osoba koje su od tada zatražile eutanaziju vrtoglavo raste. Službeni podatci govore kako se broj zahtjeva u posljednjih trinaest godina učetverostručio.

Od 2008. broj smrti počeo je rasti za 15% godišnje. Prema izvješću vijeća ( za nadzor nad postupcima eutanazije ), 2012. godine bilo je 4188 slučajeva (u usporedbi sa 1882 slučaja 2002. godine). Nastavak trenda vidljiv je i u 2013. i očekujem kako će ove ili sljedeće godine broj premašiti 6000 - kazao je Theo Boer, nizozemski profesor medicinske etike i jedan od najvećih zagovornika legalizacije eutanazije u Nizozemskoj koji je nakon 12 godina iskustva primjene zakona o eutanaziji, promijenio svoje mišljenje.

Podsjetimo, prema nauku Katoličke Crkve, eutanazija, definirana u deklaraciji o eutanaziji „Iura et bona" iz 1980. godine kao „čin ili propust koji po svojoj naravi ili nakani prouzrokuje smrt s ciljem da bi se na taj način uklonila svaka bol", u potpunosti je neprihvatljiva. Nauk Crkve o eutanaziji jasno je izložen u Katekizmu Katoličke Crkve:

„Kakve god bile pobude i sredstva, izravna eutanazija znači dokrajčiti život osobama prikraćenima, bolesnim ili na samrti. Eutanazija je moralno neprihvatljiva. Tako stanoviti čin ili propust, koji po sebi ili po namjeri izaziva smrt da bi se prekinuli bolovi, predstavlja ubojstvo teško protivno dostojanstvu ljudske osobe i poštovanju prema živome Bogu, njezinu Stvoritelju. (KKC 2277)

M.V.|Bitno.net