FOTO  Peticija za zabranu pušenja

pušenje, borba protiv pušenja

Inicijativa Klima bez dima nastavlja skupljati glasove podrške za kreiranje svijeta bez duhanskog dima. Jedan klik na link bit.ly/klimabezdima je dovoljan da građani daju podršku novim zakonskim rješenjima u oblasti kontrole upotrebe duhana, a cilj predstavnika inicijative je prikupiti 10 000 glasova podrške do 31.05. kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja.

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, gdje dominiraju inovativne ideje okrenute boljitku građana, sjajno je mjesto za upoznavanje posjetitelja s ovom inicijativom, odnosno prijedlogom Zakona o kontroli duhana I duhanskih proizvoda, kao I sa Projektom smanjenja faktora zdravstvenih rizika stanovništva BiH u sklopu kojeg se provodi Inicijativa.

U paviljonu 1 sajamskog izložbenog prostora posjetiteljima je prikazana i kreativna postavka "Život u dimu", uz poziv da svojim potpisom osnaže napore u promociji zdravih navika i zaštiti svih, a osobito djece, od pasivnog pušenja. ''Prijedlogom Zakona se ne želi zabraniti pušenje nego uvesti red u javne zatvorene prostore, kako duhanski dim ne bi udisale osobe koje ne konzumiraju duhan'', kazao je savjetnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko.

Klima Bez Dima ima za cilj  podizanje svijesti i pružanje podrške za osiguranje ambijenta bez duhanskog dima na javnim mjestima u cilju zaštite zdravlja stanovništva u BiH. Ova inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH, za koji podršku pruža Vlada Švicarske, a implementira ga Svjetska banka u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Gradskim upravama, zavodima za javno zdravstvo i drugim domaćim partnerima.

Projekt smanjenja faktora zdravstvenih rizika fokusiran je na četiri faktora rizika: uporaba duhana I duhanskih proizvoda, prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana I fizička neaktivnost. Cilj projekta je povećanje svijesti I poboljšanje stavova, te ponašanja po pitanju navedenih zdravstvenih riziko faktora, odnosno povećanje znanja I primjena u praksi u svojstvu zaštite zdravlja, osobito u obrazovnim I zdravstvenim ustanovama.

''Zahvaljujemo se svim akterima koji su odabrali našu lokalnu zajednicu I svim volonterima koji su zadnje dvije I pol godine radili na implementaciji projektnih aktivnosti. Pozivamo sve medije da u narednom razdoblju podrže provedbu 16 projekata koji su odabrani od strane FMZ-a, a koji će se u gradu Mostaru implementirati u cilju smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva naše lokalne zajednice'', poručila je ispred gradske uprave Sabina Memić.

Mnoge obrazovne ustanove na području HNŽ-a već su  započele primjenjivati Politiku bez duhanskog dima, a ravnatelji škola pozdravili su Inicijativu, kao I ministar obrazovanja, znanosti, kulture I sporta HNŽ-a dr.sc. Rašid Hadžović koji je potpisao peticiju. ''Obzirom da nas okružuje dim u svim lokalima, mislim da je potreban zakon koji bi zabranio pušenje na javnim mjestima. Ja se nadam da smo mi nepušači u većini I da će ipak biti prostor bez cigareta I dima'', poručio je Hadžović.

Peticiju su potpisali mnogobrojni posjetitelji sajma koji su iskazali zadovoljstvo ovakvom Inicijativom koju je sa Svjetskom bankom organizirala agencija Primera zadužena za Mobilizaciju zajednice Projekta.