Pet stvari koje niste znali o četkici za zube

Fotolia
Fotolia

Oblik 

Što je bolje - električna četkica s okruglom, rotirajućom glavom ili tradicionalna četkica pravokutnog oblika? Mnogi stomatolozi vjeruju kako su različite četkice jednako učinkovite, ukoliko se primjenjuje pravilna tehnika. Međutim istraživanje zdravstvene neprofitne organizacije Cochrane Collaboration otkrilo je kako u razdoblju od tri mjeseca četkice s okruglim, rotirajućim glavama uklanjaju 11 posto više naslaga nego obične četkice. Ukoliko ipak zube perete klasičnom četkicom, prema riječima stručnjaka, u slučaju da imate usku čeljust, preporučuje se odabir četkice sa zašiljenom glavom.

Veličina

Ne postoji univerzalna veličina četkice koja odgovara svima. Međutim, valja imati na umu kako velike četkice mogu nedovoljno dobro uklanjati plak na teško dostupnim mjestima. Prema riječima stručnjaka, da ste odabrali dobru veličinu četkice, znat ćete ako komotno možete očistiti sve zube, sve do zadnjeg kutnjaka.

Čekinje

Uvijek je najbolje odlučiti se za meke ili ekstra meke dlačice. Naime, mnogi pogrešno vjeruju kako će četkice s tvrđim vlaknima temeljitije odraditi posao. Naime, tvrde dlačice se ne mogu savijati, te zbog toga mogu loše očistiti područje ispod desni i područje između zuba, a upravo ta područja treba najtemeljitije očistiti. Osim toga, četkice sa tvrdim čekinjama su poprilično grube za desni. Studija iz 2011. godine objavljena u časopisu Journal of Periodontology pokazala je kako osobe koje zube peru tvrdim četkicama doživljavaju 11-postotno povećanje krvarenja desni u razdoblju od osam tjedana.

Drška četkice

Osim što ih je možda lakše držati, ukrasno podstavljene i ergonomski dizajnirane drške nemaju nikakav utjecaj na njegu zubi i kvalitetu četkanja i čišćenja zubi.

Kako znati kada trebate promijeniti četkicu?

Prema riječima stručnjaka, ako je prošlo više od četiri mjeseca, da. Prema podacima američke stomatološke udruge, više od 40 posto Amerikanaca uopće ne zna koliko često mijenjaju četkicu. Tako se pokazalo kako velik broj ljudi istu četkicu za zube koristi šest mjeseci, pa čak i godinu dana. Zašto je važno mijenjanje četkice? Prema riječima Seth Keiles, iz tvrtke GoodMouth, nakon određenog roka korištenja dlačice na četkici postaju manje učinkovite u uklanjaju plaka, ostataka hrane i bakterija, a time se povećava rizik od nastanka karijesa i kvarenja zuba.

izvor: tportal.hr