Pet pogrešaka pri upotrebi tampona koje mogu biti itekako opasne

tamponi
Ne mijenjate tampon nakon velike ili male nužde

Tijekom mokrenja ili obavljanja velike nužde, končić tampona se može smočiti i pokupiti bakterije koje bi se mogle preseliti u mokraćne kanale i dovesti do infekcije. Ukoliko iz nekog razloga ne možete promijeniti tampon barem tijekom obavljanja nužde rukom pridržite končić.

Ne perete ruke prije stavljanja tampona

Operete ih prije nego počnete pripremati ili jesti obrok, prije nego rukama dodirujete lice i oči i slično. Isto vrijedi i za zonu ‘tamo dolje'.

Ne mijenjate tampon tijekom dana

Žene ga najčešće mijenjaju iz samo jednog razloga - da ne procuri. No, čak i ako vam je mjesečnica pri kraju, dakle manje obilna, i dalje ga trebate mijenjati svakih nekoliko sati kako bi se spriječilo stvaranje i razvoj bakterija.

Zaboravite ga izvaditi

Doktorica Melinda Miller-Thrasher kaže kako u liječničkoj praksi nije rijetkost da im se jave pacijentice koje se žale na vaginalni iscjedak s iznimno neugodnim mirisom.

Liječnici potom utvrde da je riječ o zaboravljenom tamponu. Ukoliko ste zaboravni, a kako biste izbjegli veće komplikacije, liječnica savjetuje da uključite podsjetnik na svom mobitelu.

Koristite mirisne tampone

Jasno je da žene žele mirisati svježe u predjelu intimne zone, ali kod nekih žena, mirisni tampon zbog dodataka koje sadrže, mogu izazvati iritaciju i dovesti do drugih ozbiljnih problema. Umjesto toga, liječnica savjetuje da često mijenjate tampone, a intimno područje operete blagim sapunom i vodom. Poželjno je i nošenje komotnih i pamučnih gaćica.

Blackdoctor.org/Magazin.hr