Paklene vrućine: Ne procjenjujte vlastite mogućnosti, ne precjenjujte sebe

...će biti vrijeme u idućih deset mjeseci, a nisu uspjeli predvidjeti ni ove paklene vrućine, s obzirom kako smo još jučer jaukali zbog 'sibirskih' hladnoća'. Malo ih ima koji bi uspjeli svima udovoljit, meteorolozi nisu jedni od njih.
Naravno, ljeto je i naravno da su 'paklene vrućine' nešto posve normalno za lipanj, što građani očito još uvijek nisu shvatili pod medijskom presijom i svemu ostalome što nam mediji serviraju kada o vrućinama pišu kao o elementarnom zlu. Recimo kako je danas zagrebačka hitna pomoć do 14 sati imala 55 intervencija, od čega je' jedna trećina bila zbog vrućina', što pokazuje da građani ignoriraju savjete stručnjaka, iako ne bi trebali tako postupati. Inat im može i život dovesti u pitanje, s obzirom na neka ranija iskustva.

Visoke temperature utječu i na zdrave ljude, a ne samo na posebno definirane skupine, kao što su mala djeca, osobe treće životne dobi i kronični bolesnici. Nesreće koje se možda nisu trebale dogoditi, a koje su se dogodile ignoriranjem liječničkih savjete, najbolje svjedoče o ozbiljnosti problema. Osnovni savjeti se ponavljaju uvijek iznova svake sezone, dakle, treba piti dvije, dvije i pol litre tekućine, ne izlaziti između 11 i 17 sati, zaštititi se šeširom, zaštititi oči, kožu UV zaštitnim faktorom. Također treba uvesti laganu prehranu punu vitamina i minerala. Ne piti alkoholna ni gazirana pića niti jesti zaslađena ili pečena, 'teška jela'.

Međutim, sve ovo, ukoliko se sami ne čuvate, ne znači ništa. Nikakav 'faktor' vas na plus 40 ne može spasiti ako želite izazivati sreću i prkositi vremenu. Osnovni savjet koji bi trebao zdravorazumskim ljudima biti dovoljan je satkan u poruci, ne procjenjujte vlastite mogućnosti i ne precjenjujte ih. Za sve ostalo će se pobrinuti priroda.

Naravno, vrijedi i savjet o konzumaciji sladoleda, iako postoji neka tajna veza između seksa i sladoleda, a to onda znači i dodatne napore, koji se ne preporučuju, barem, ne prije večeri.

portaloko.hr