Ove simptome bolesti kod djece nikada ne smijete ignorirati!

djeca rast, simptomi, bolest
U takvim situacijama probajte dobiti liječnika telefonski, dobit ćete stručni savjet bez da dijete vodite u ordinaciju. Ipak, postoje neki simptomi koje ne smijete ignorirati i odmah bi trebali posjetiti liječnika, navodi parents.com.

Visoka temperatura

Svaka temperatura koja je viša od 38°C kod djece mlađe od 3 mjeseca, više od 38.5°C kod djece od 3 do 6 mjeseci starosti ili više od 39.5°C kod djece starije od 6 mjeseci zahtijeva hitan odlazak liječniku. Može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom, pa se može vrlo brzo raširiti po organizmu. Reagirajte na vrijeme, to je jako važno.

Visoka temperatura koja ne pada

Ukoliko povišena temperatura traje više od nekoliko sati nakon davanja prikladnog lijeka protiv povišene temperature potrebno je obratiti se liječniku. Obično virusne infekcije traju oko 5 dana, pa toliko zna trajati i povišena temperatura uz povremeno variranje.

Visoka temperatura koju prati glavobolja

Ukoliko se dijete požali na glavobolju uz povišenu temperaturu svakako se javite liječniku, pogotovo ako se žali i na ukočenost vrata jer to mogu biti prvi znakovi meningitisa i zahtijevaju hitnu reakciju.

Osip u obliku prstena

Osip u obliku prstena od sitnih crvenih točkica razlog su za odlazak liječniku. Ukoliko je popraćen masnicama to može ukazivati na moguće poremećaje u krvi, a u kombinaciji s otežanim disanje ili drhtavicom može biti i simptom alergijske reakcije.

Bol u trbuhu

Na ovakvu bol recite djetetu neka skoči u zrak. Ako dijete to ne može, a bol dolazi iz donjeg dijela trbuha s desne strane, vjerojatno se radi o upali slijepog crijeva. No, nemojte paničariti.

Glavobolja uz povraćanje

Ovo može ukazivati na migrenu - iako nije opasna, bolovi su jaki. Odvedite dijete liječniku da bi što prije mogao odrediti odgovarajuću terapiju.

Manje mokrenje

Kada dijete vrlo rijetko mokri, obratite pažnju na količinu tekućine koju unosi. Može ukazivati na dehidraciju koja može dovesti do šoka. Ako dijete unosi dovoljno tekućine, no ne može mokriti možda se radi o problemu s bubrezima, pa je dobro posjetiti liječnika.

Pad i povraćanje

Ukoliko dijete nakon pada povraća ili je zbunjeno, govori nepovezano posjetite najbližeg liječnika. U pravilu padovi djece ne ostavljaju nikakve posljedice ako je dijete palo s visine koje nije viša od njegove.

Usne su poplavile

Ako usne postanu plave boje, posebno ako se to događa iz otežano disanje to može ukazivati na alergijske reakcije, upalu pluća ili napadaje astme. Djeca tada najčešće dišu vrlo plitko i potreban je hitan odlazak liječniku.

Lice je natečeno

Znak snažne alergije mogu biti otečenost jezika, usana ili područja oko očiju, osobito u kombinaciji s povraćanjem.

Ovo su simptomi kod koji trebate posjetiti liječnika, no kod djece i brojne druge stvari mogu biti opasne, pa ukoliko osjećate strah nemojte se ustručavati nego nazovite liječnika.

Izvor: Narod.hr