Ovako ćete spriječiti neplodnost

... Nacionalne udruge za borbu protiv neplodnosti). 

Dr. William Gibbons, predsjednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu i direktor za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na Baylor College of Medicine u Houstonu, iznosi savjete koji će vam pomoći da očuvate plodnost. 

1. Trebali biste imati spolni odnos!

Zvuči očito? 'I da i ne', kaže dr. Gibbons. Što se češće upuštate u seksualne odnose, veće su šanse da ćete zatrudnjeti. 'U prosjeku će oko polovina parova koji pokušavaju zatrudnjeti to i uspjeti u roku od šest mjeseci', kaže dr. Gibbons. 'Ako imate seksualne odnose manje od jednom tjedno, vaše šanse padaju s 50 posto na 18 posto, ako seksualne odnose imate tri puta tjedno, šanse se povećavaju na 80 posto', dodaje. 

'Dakako, ne treba pretjerivati jer oni koji imaju seksualne odnose nekoliko puta dnevno, mogu imati problema jer pada broj spermija', kaže dr. Gibbons. 

Govoreći o spermijima, tj. muškom faktoru neplodnosti, napominje da je on učestaliji nego što je nekad bio. Oko 40 posto parova koje on osobno vidi u praksi tu je zbog muške neplodnosti. Prema podacima Američkog društva za reproduktivnu medicinu, u trećini slučajeva neplodnost se pripisuje muškom partneru (druga trećina pripisuje se ženskom partneru, dok je treća trećina uzrokovana kombinacijom problema kod oba partnera ili 'neobjašnjivim' razlozima). 

2. Ne pušite

'Prije svega, ne biste trebali pušiti', kaže dr. Gibbons. Istraživanja pokazuju da vam se plodnost ako pušite 10 ili više cigareta dnevno definitivno smanjuje. 'Postoje dokazi da su neki kemijski spojevi u duhanskom dimu kobni po jajnike. Žene koje puše u menopauzu ulaze ranije, jer pušeći ubijaju svoja jajašca', kaže doktor. Iako je to teže otkriti u muškaraca, postoje dokazi da pušenje može utjecati na koncentraciju i pokretljivost spermija. 

3. Održavanje zdrave tjelesne težine

'Žene koje imaju BMI veći od 27 ili manji od 17 smanjene su plodnosti. Isto vrijedi i za muškog partnera', kaže dr. Gibbons. 

4. Umjeren unos alkohola

Prema riječima dr. Gibbonsa, ispijanje više od četiri pića na tjedan može utjecati na pad plodnosti i povećati rizik od ovulacijske disfunkcije. 'Umjereno ili pretjerano uživanje u alkoholnim pićima povećava i rizik od endometrioze', kaže dr. Gibbons. 

5. Polako s kofeinom

Dr. Gibbons slaže se s preporukama da oni koji žele zatrudnjeti ne konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno. 'To je otprilike tri šalice kave dnevno', kaže on. 

6. Vježbanje, ali ne i ekstremno vježbanje

Vježbanje i uravnotežena prehrana dio su zdravog načina života, kaže dr. Gibbons, ali nemojte pretjerivati. 'Držite se preporuke da žene ne trebaju više od sedam sati aerobnih vježbi tjedno. Više od toga može predstavljati problem te smanjiti plodnost', kaže on. 

7. Siguran seks

Zaštita od spolno prenosivih bolesti igra ulogu u vašoj plodnosti. 'Spolne bolesti mogu negativno utjecati na plodnost', kaže dr. Gibbons. Klamidija i gonoreja posebno su opake za jajovode. 

8. Nemojte odugovlačiti

'Jedna od najvažnijih stvari za žensku plodnost je vrijeme. Žene trebaju što ranije odlučiti kad će izgraditi obitelj. Posebno ako su već sad u ranim 30-ima', kaže dr. Gibbons. 'Mnogi liječnici to ne govore svojim pacijentima, a trebali bi', upozorava. Dakle, ako želite djecu, budite realni s obzirom na mogućnosti koje ima vaše tijelo. 

Izvor: Magazin.hr