Otkriveno zašto letenje zrakoplovom nije zdravo

zrakoplov

Naime, putnike u azrakoplovima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni zrak u zrakoplovu može prouzrokovati ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail.

Istraživanje je sprovedeno na više od 200 zrakoplova i pokazalo je povezanost između isparavanja u zrakoplovima i zdravstvenih problema nastalih zbog zraka u kabinama letjelice.

Naučnici sa Stirlinga otkrili su i uzrok kroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica, pa do problema sa disanjem i vidom.

- Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i zraka u zrakoplovima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tečnosti koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji ima posledice - rekla je dr Susan Mikelis.

Istraživači su analizirali dvije posade zrakoplova koje su imale problema sa štetnim parama u zrakoplovu. U jednoj posadi, njih 65% imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u zrakoplovu u kojem je curilo ulje, 75% posade imalo je neke od simptoma.

Naučnici tvrde kako su najveći uzroci takozvanog aerotoksičnog sindroma organofosfatne kemikalije koje se koriste u mlaznim motorima.