Bioničke naočale vraćaju vid slijepima

Istraživači sa Oxforda razvijaju "pametne naočale" koje koriste sićušne kamere i džepna računala, koja upozoravaju osobe koje ih nose na predmete i ljude ispred njih.

Ove naočale će slijepim ljudima olakšati kretanje kroz tržne centre i prometna mjesta kao što su stanice javnog prijevoza, te im čak omogućiti da "pročitaju" brojeve na autobusima i bankomatima, prenosi sarajevo-x.com.

Ako testovi budu uspješni, lagane i jeftine naočale bi se na tržištu mogle naći već 2014. godine, a najviše koristi od ovog izuma imat će starije osobe čija je makularna degeneracija povezana sa starenjem.

Prethodni pokušaji da se stvori jedan ovakav uređaj rezultirali su velikim, tamnim naočalama s nezgrapnim kamerama i pozamašnim računarom.

Međutim, napredak u tehnologiji omogućio je stvaranje bioničkih naočala koje se izgledom gotovo ne razlikuju od standardnih naočala, a najvažnije od svega je što bi cijenom trebale biti pristupačne većini.

Doktor Stephen Hicks, klinički neuroznanstvenik je završio temeljna istraživanja, a sada radi na prototipu naočala.

On predviđa transparentne naočale sa lećama okovanim malim svjetlećim diodama i kamerama veličine špenadle na vanjskom kutu okvira.

Kamere će primati informacije koje bi oči trebale vidjeti i slati ih na računar veličine mobitela, koji osoba nosi u džepu.

Računar će obraditi informacije i pojednostaviti ih. LED svjetla u lećama će, zatim, zasvijetliti, dajući nositelju naočala značajne informacije o tome što se nalazi ispred njega.

Dodavanje slušalice u uho može dozvoliti prenošenje složenijih informacija.

Onima koji su izgubili veliki procenat vida, ovo otkriće će pomoći da budu neovisni dovoljno da mogu sami ići u kupovinu ili se voziti javnim prijevozom.

Korist od bioničkih naočala imat će oni koji su u mogućnosti da razaznaju svjetlo, tako da neće biti pogodne za one koji su potpuno slijepi.