Osjećate se bezvoljno, depresivno i demotivirano? Uzrok bi vas mogao iznenaditi

Osjećate se bezvoljno, depresivno i demotivirano? Uzrok bi vas mogao iznenaditi
Na naše rapsoloženje utječu brojni faktori, a najonvija studija provedena na Sveučilištu Emory toj je podužoj listi dodala još jedan - upalu. Naime, pokazalo se da je dopamin u mozgu ("motor" koji pokreće našu motivaciju) podložan upali. Konkretno - kroničnoj, ali blagoj upali.

"Kada se naše tijelo bori si infekcijom ili je usmjereno na zacjeljivanje rane, mozgom upravlja mehanizam koji 'kalibrira' motivaciju, odnosno smanjuje ju kako ne bismo trošili previše energije na činjenje stvari koje nisu bitne za ozdravljenje", objašnjava profesor Michael Treadway sa spomenutog sveučilišta, koji proučava vezu između motivacije i mentalnih bolesti.

"Imamo snažne dokaze koji ukazuju na to da naš imunitet sabotira lučenje dopamina kako bi pomogao mozgu da izvrši rekalibraciju", kaže Treadway.

Laički rečeno, ako u tijelu imate upalu, razine dopamina bit će niže i osjećat ćete se emocionalno loše i demotivirano. Nećete, primjerice, imati volje za vježbanjem ili odlaskom na posao.

Upalu je nekada teško detektirati. "Ako imate simptome poput glavobolje, mučnine, oticanja, osipa, umora, gomilanja kilograma, alergija, astme ili ćudljivog raspoloženja, lako može biti da vam se u tijelu događa upalni proces", dodaje prodfesor.

"Ako je naša teorija točna, mogla bi imati golemi utjecaj na liječenje depresije i ostale psihičke poremećaje kojima bi okidač mogao biti upala"; kaže koautor sdtudije, profesor Andrew Miller.

zivotistil.rtl.hr