Osjećajte poruke koje vam šalje vlastito tijelo

Osjećajte poruke koje vam šalje vlastito tijelo

- Na žalost, suvremeni čovjek živi u nekom stanju somatske amnezije. Ne pamti, a često i ne prima poruke što mu ih šalje vlastito tijelo. Posljedice su ozljede, bolest i prerana smrt. - kaže dr. Ning. 

Jogijska praksa upozorava na to da je naše poimanje vlastita tijela nepotpuno i da uključuje mnoge pogrešne predodžbe, poput one da "ne može biti štetno ono što tijelu godi". Naša deformirana veza tijela i svijesti, katkad kao ugodne i korisne "prepoznaje" mnoge štetne navike poput alkohola, slatkiša, droge... Često i pretjeranu fizičku aktivnost koja nam zapravo škodi prihvaćamo kao nešto ugodno ne zapažajući "male podmukle posljedice" poput povišena krvnog tlaka, oštećenja kralježnice, srčanog napora itd, piše dalje.com.

Jogijska sintagma "osjećajte svoje tijelo" uključuje duboku i istinsku spoznaju o svemu što se u svakom trenutku događa u nama, pa je stoga jedno od temeljnih pravila vježbanja: biti u svakom trenutku apsolutno usredotočen na tijelo, duh, zglobove, disanje... 

U suvremenu društvu neprekidne jurnjave i borbe za egzistenciju ljudi su odgojeni tako da se osjećaju kao da gube vrijeme ako ne rade nešto za što se pretpostavlja da je korisno.

Postalo je dio uvriježena općeg stava prema životu da je neprekidna aktivnost nešto što se samo po sebi podrazumijeva.  

Na pasivnost se gleda kao na slabost i nedostatak životne snage. Stoga se u današnje vrijeme sve češće javljaju upozorenja kako aktivnost treba svesti u razumne razmjere, jer će pretjerana zaokupljenost poslom prije ili poslije donijeti premorenost, zasićenje i bolest.