Osam dijelova tijela koje ne smijemo dirati rukama

lice

... ili ograde na kojima je veliki broj bakterija. No ruke su pune bakterija, a dodirivanjem određenih dijelova tijela možemo potaknuti određene infekcije ili štoviše povećati broj tih bakterija.

Ovo su dijelovi tijela koje ne bismo trebali dirati:

1. Lice

Budući da su ruke pune bakterija, dodirivanjem lica prenosimo ih na tu osjetljivu kožu. I ne samo to, tako prenosimo i alergene te prljavštinu s ruku. Na taj način onečišćujemo kožu lica i utječemo na cjelokupno zdravlje, objasnila je dr. Ava Šamban.

2. Usta

Između trećine i četvrtine bakterija u tijelu prenese se s prstiju na usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u Journal of Applied Microbiology. Najčešće ljudi usta dodiruju tijekom čitanja ili pisanja, a te bi se navike trebalo riješiti.

3. Otvorene rane na tijelu

Budući da su ruke pune bakterija i alergena, diranje otvorenih rana je jako loša ideja. Ako imate flaster ili gazu koji trebate promijeniti, prije toga operite ruke.

4. Nosna šupljina

Sama nosna šupljina ima puno dobrih bakterija, no guranjem prstiju u nos u nju prenosimo nepoznate bakterije na to područje. To može izazvati infekcije i loše utjecati na "udomaćene" bakterije, objasnila je dr. Zara Patel.

5. Stražnjica

Stražnjica je mjesto na kojoj je često prisutna E. Coli i druge nimalo bezazlene bakterije. Nakon bilo kakvog približavanja ruku pozadini, obvezno dobro operite ruke.

6. Oči

Konjunktivitis (upala očne spojnice) je direktna posljedica prijenosa virusa i bakterija u oko. Oči su same po sebi jako osjetljive, kao i koža oko očiju, pa je najbolje da, čak i u slučaju jakog svrbeža, probajte što manje dodirivati oči.

7. Unutrašnjost uha

Uši su, najvećim dijelom sistem koji se sam čisti, a guranje prstiju ili bilo kakvih drugih oštrih stvari u uho može izazvati oštećenje delikatne unutrašnjosti uha i izazvati infekciju.

8. Ispod noktiju

Područje ispod noktiju ima čak dva puta više bakterija nego bilo koji drugi dio ruke. Ono je izvrsno mjesto za širenje bakterija, budući da klasično pranje ruku sapunom ne može u potpunosti ukloniti sve nečistoće, piše aura.ba.