Oprez: Zmije ujedaju ljude u sred grada!

Tako u najkraćem stručnjaci objašnjavaju najezdu zmija koja je s ljetnjim temperaturama u porastu. Njihova aktivnost najviše ovisi o temperaturi okoline, pa se tijekom izrazito vrelih dana mogu vidjeti kako se sunčaju na otvorenim površinama, piše vecernji.ba.

Najezda i dogodine

Kako su klimatske promjene sve surovije, tako je ove godine i u BiH najezda zmija, kojih je na ovim prostorima oduvijek bilo, drastičnija pa samim tim i opasnija. Najezda zmija bilježi se diljem BiH. Obitelj iz Velike Kladuše u kući je imala čitavo leglo, jednu osobu zmija je ugrizla u Širokom Brijegu, početkom mjeseca zabilježeni su ugrizi zmija u Posavini gdje se zmija uvukla u cipelu, po cestama diljem Hercegovine se mogu vidjeti zgažene zmije. Stariji kažu nikad ih nije bilo više. S ovom tvrdnjom slaže se i veterinar Stjepan Prgomet koji kaže kako je najezdi zmija pogodovala preblaga zima ove godine. "Budući da je ova zima bila vrlo blaga, preživio je velik broj zmija", tvrdi Prgomet. Kada je u pitanju njihovo ponašanje, odnosno agresivnost, Prgomet kaže da je za to kriva glad. "Promjena u ponašanju može biti izazvana time da su gladne, pa se ona ne boji ničega da bi došla do hrane. Ona će ući na prostore gdje očekuje da će doći do hrane", kaže Prgomet. Naglašava kako je ove godine znatno veći broj i mladih zmija, jer je i njima pogodovalo toplo vrijeme tijekom zimskih mjeseci, što stvara jedan dugoročniji problem . "Zbog povećanog broja mladih zmija ove godine, očekivati je i najezdu zmija sljedeće ljeto", kaže Prgomet. Uz to što im toplo vrijeme pogoduje da prežive, visoke temperature u zimskim mjesecima smanjuju trajanje zimskog sna, zbog čega su zmije znatno vitalnije i pokretljivije.

Dvije otrovnice

Prgomet ističe da u BiH obitavaju dvije vrste zmija otrovnica, poskok koji je autohtona vrsta i šarka koja je rasprostranjena po cijelom svijetu. Iako su obje otrovne, razlika kada su u pitanju posljedice njihova ujeda je ogromna. Naime, prema Prgometovim riječima, šarka ima mnogo kraće zube i drukčiji sastav otrova, odnosno manje toksičnih tvari u njemu, te su tako i posljedice manje. "Poskok izravno grize u mišić i puno se brže otrov apsorbira", kazao je Prgomet. Osoba koja dođe u kontakt s jednom od ove dvije vrste zmija mora što prije potražiti pomoć liječnika. Prgomet savjetuje da se ne pokušava isisati otrov iz rane, jer to može biti kobno po onoga koji to radi.

"Ako osoba koja pokušava isisati otrov ima slabe zube, to može biti kobno po njen život", kaže Prgomet. Svima koji planiraju boraviti u prirodi savjetuje da sa sobom nose serum protiv zmijskog otrova koji se može kupiti u ljekarnama i košta oko 80 KM. Prije toga se treba testirati je li osoba alergična na serum, jer alergija može biti kobnija od samog ugriza zmije.