Oprez: Neviđena najezda komaraca očekuje se krajem travnja u Hercegovini

Povremeno su morali intervenirati vatrogasci sa šmrkovima, kako bi ceste donekle osposobili za promet. Premda je prošla godina po broju muhara i drugih vrsta kukaca bila "iznimno bogata", biolozi predviđaju kako bi najezda raznih vrsta kukaca ove godine mogla biti rekordna.

Najtoplija veljača

Prema tvrdnjama meteorologa, veljača 2014. godine je najtoplija u posljednjih 125 godina, što će se izravno odraziti na pojavu štetnika i uzročnika biljnih bolesti.

I vegetacija je ove godine ranije krenula u hercegovačkim voćnjacima i vinogradima, što nije začuđujuće s obzirom na izvanprosjeka blagu i toplu zimu. Prema tvrdnji mr. sc. Nine Rotima iz Federalnog agromediteranskog zavoda, na terenu su se već pojavile određene poteškoće koje su izravna posljedica blage zime i povišenih dnevnih temperatura. U brojnim nasadima voćaka i vinove loze uočava se povećana brojnost štitastih ušiju koje se brzo razmnožavaju i imaju brojno potomstvo. Godišnje razviju veći broj generacija, a suho i toplo vrijeme pogoduje njihovom razvoju. Međutim, Regionalna izvještajno-prognozna služba FAZ Mostar prisutna je na terenu te preko tiskanih i elektroničkih medija redovito izvještava poljoprivrednike o pravodobnim rokovima tretiranja s ciljem suzbijanja različitih biljnih bolesti i štetnika.

Biolozi tvrde kako je glavni čimbenik okoline koji djeluje na život kukca toplina. Kukac je hladnokrvna životinja što znači da se njegova toplina tijela prilagođava okolišu i sve životne aktivnosti ovise o njoj. Također je važan faktor i vlaga, svjetlost, vjetar i drugi. Sudeći po dosadašnjem vremenu, ova godina je do sada bila idealna za njihov razvoj.

Koncem travnja

Na upit očekuje li se i ove godine pojava crnih mušica (Bibio marci L.) čiji su se rojevi prošle godine masovno pojavili na prometnom pravcu Mostar - Široki Brijeg, Rotim naglašava da je vrlo vjerojatno da se opet mogu pojaviti koncem travnja kada lete u velikim rojevima i kada mužjaci pronalaze ženke zbog kopulacije, tj. parenja premda na njihovu pojavu i brojnost osim vremena tijekom zime utječe i brojnost prirodnih neprijatelja. Vozači, pješaci, ali i vatrogasci, pripremite se za kraj travnja?!

Većernji list