Opasnost u vašem domu: Koristite li ova sredstva u svojem kućanstvu?

opasnost, dom, čišćenje
Oni ne moraju nužno izazvati rak, ali nema potrebe izlagati se riziku. Brojni proizvodi koje koristimo u kućanstvu, a koji uzrokuju rak mogu se zamijeniti prirodnim preparatima. Također, valja imati na umu da neki od proizvoda s ovog popisa mogu štetiti vašem zdravlju te prouzročiti alergije, astmu i druge bolesti.

Osvježivači zraka

Sladak miris u zraku često dolazi upakiran s natalenom i formaldehidom, poznatim kancerogenima. A također, sadrže i niz drugih toksičnih kemikalija. Ako želite svjež miris u prostoriji riješite se uzročnika lošeg mirisa. To je uvijek bolja opcija nego kamuflirati ga nekim drugim. Češće zračite prostor u kojem živite, a poželjno je i redovito čišćenje. Ako i dalje u svojem životnom prostoru osjetite neugodne mirise, pokušajte eteričnim uljima osvježiti svoj prostor.

Boje za slikanje

Materijali za izradu ukrasa sadrže olovo i razne druge metale. Umjesto njih koristite boje na bazi biljaka, a ljepila, boje i markere na bazi vode. Izbjegavajte opasna otapala poput onih koji sadrže aceton, heksan, heptan ili toluen.

Sredstva za održavanje automobila

Antifriz i tekućine koje sadrže etilen glikol prilično su toksične, a ništa bolja nisu niti sredstva za čiščenje stakla. Nikada i nikako ne bi smjele biti nadohvat djeci koja bi ako ih progutaju mogla umrijeti. Staro motorno ulje opasno je u dodiru s kožom, a do zdravstvenih problema obično dolazi nakon dužeg izlaganja. Ako već koristite sredstva za podmazivanje i održavanje automobila, držite ih zaključane, a ostatak bacajte s opasnim otpadom.

Odjeća s kemijskog čišćenja

Kemijske čistionice obično koriste tonu kemikalija kao što su perkloroetilen, naftalen, benzen, formaldehid i trikloroetilen, a svi su karcinogeni. Ova kemijska isparavanja mogu ostati na odjeći danima.

Sredstva protiv buha krpelja i ušiju

Izbjegavajte pesticide na bazi lindana. U nekim zemljama proglašeni su kancerogenim sredstvom.

Boje i lakovi

Neki organski sastojci (HOS ili VOCs) koji se koriste u bojama poznati su kancerogeni. Osim toga, boja može godinama nakon nanošenja pomalo isparavati sa zidova. Nikad ne koristite boje koje sadrže hlapljive organske sastojke. Uvijek se raspitajte o manje toksičnim bojama.

Kuglice naftalina

Ne podnosite miris naftalina? Tijelo vam šalje jasno upozorenje kako je to doista loše. Naime, udisanjem naftalina udišete insekticid, a naftalin sadržava gotovo sto posto naftalena koji je kancerogen te sadržava otrovne tvari. Mnogi ljudi stoga protiv moljaca koriste lavandu ili neke druge prirodne tvari.

Donosimo vam i dodatni savjet

Mrlje na tepisima izbjegnite čisteći parom i prirodnim sredstvima. Sredstvo za poliranje može ugroziti centralni živčani sustav i reproduktivne organe. Kupite prirodno sredstvo ili napravite vlastito sa alkoholom ili octom, savjetuje zdravapriroda.com.