Odzvonilo iglama, cijepit ćemo se flasterima!

rješenje za zamjenu klasičnih igala kožnim flasterom s mikroskopskim iglicama.


Brojne su prednosti takvog cijepljenja flasterom jer osim što mora biti jeftinije ne zahtjeva ni angažman zdravstvenih djelatnika što je osobito važno za zemlje u razvoju. Osim toga cjepivo u flasteru neće prenositi moguće infekcije što kad je riječ o igli i injekciji uvijek moguće, piše Jutarnji list.

Kožni flaster 'naoružan' je s nizom mikroskopski sitnih iglica od biorazgradive plastike koje bezbolno grebu površinu kože i opuštaju cjepivo te nestaju nakon što obave posao.

Eksperimentalna ispitivanja na miševima pokazala su da je cjepivo protiv gripe, dobiveno preko flastera, čak i učinkovitije od onog iz injekcije. Naime, ono u flasteru ulazi preko kože koja ima vrlo važnu ulogu u imunološkom sustavu.

Osim toga cjepivo u flaseru ne bi trebalo biti uskladišteno u hladnjacima što bi također smanjilo troškove a ne bi bilo problema ni s posebnim zbrinjavanjem upotrebljenih šprica i igala, prenosi net.hr.

Prof.dr. Mark Prausnitz, sa Georgia Institute of Tehnology iz Atlante, inače voditelj istraživanja, kaže kako cjepiva u flasteru imaju veliki potencijal i uspiju li cjepljenje će postati jednostavnije i sigurnije.

Oko 100 mikroiglica preko kojih bi cjepivo dolazilo u organizam dužine su samo 650 mikrona a koliko je to sitno najbolje govori podatak da je to šest puta tanje od jedne ljudske vlasi.

Znanstvenici vjeruju kako bi zbog boljeg i bržeg ulaska cjepiva u organizam preko kože vjerojatno količina aktivne supstance trebala biti manja od one koje se daje injekcijom u mišić. No, do primjene flastera s cjepivom na ljude proći će vjerojatno još nekoliko godina, premda su prva ispitivanja obećavajuća, piše Jutarnji list.