Od nargile stradavaju svi dišni putevi i može doći do pucanja alveole

Od nargile stradavaju svi dišni putevi i može doći do pucanja alveole

Pušenje nargile postalo je trend kako u bosanskohercegovačkim gradovima tako i u svijetu. Ipak, istraživanja o štetnosti nargile nisu toliko opsežna te se mladima stalno skreće pozornost na posljedice konzumiranja cigareta, dok se štetnost nargile stavlja u drugi plan.

Iako mnogi smatraju da je nargila manje štetna od cigareta, u stvarnosti je suprotno. To je potvrdila nedavno i prof. dr. Zehra Dizdarević.

Ona je govorila o štetnosti konzumiranja nargile i posebno posljedicama koje oštećuju organizam. Prema njezinim riječima, posljedice konzumiranja nargile su nesagledive. Stradavaju svi dišni putevi, a kada prodre u alveole, dolazi do njihova pucanja - naglašava Dizdarević. Isto tako, često konzumiranje nargile dovodi do akutnoga bronhitisa.

- Posljedice su laringitis, na što utječu tvari iz nargile - kaže dr. Zehra Dizdarević. - Ono što me posebno pogađa jest činjenica da maloljetnici sve više konzumiraju nargilu. Oni, de facto, na velikom odmoru trče u neki od kafića kako bi uživali u njoj.

U svojoj praksi susretala sam se s nekoliko takvih slučajeva gdje su mi učenici rekli da jednostavno moraju na velikom odmoru posjetiti neki od objekata i povući nekoliko dimova. To me posebno pogodilo jer je riječ o maloljetnim osobama koje su postale ovisne o nargili. Takvo ponašanje je opasno jer, osim dišnih puteva, tvari koje su u nargili oštećuju zube, kosu i kožu - naglašava dr. Zehra Dizdarević.

S druge strane, prestanak djelovanja ove supstancije izaziva glavobolju, pomanjkanje koncentracije i pažnje, napetost, koja može prijeći u agresivnost, neraspoloženje, koje može dovesti do depresivnih reakcija, te gubitak volje i smanjenje opće funkcionalnosti.

Zbog svega toga potrebno je što prije pravno regulirati oblast primjene nargile, pa tako i odrediti starosnu dob osoba koje je mogu konzumirati, utvrditi sadržaj nargile, ali i sankcije za one koje prekrše takve propise.

Međutim, budući da ne postoji nikakva zakonska regulativa, inspektori ne mogu izdati rješenje za otklanjanje nedostataka u ugostiteljskim objektima ili izricati bilo kakve sankcije te se moraju pozivati na druge postojeće zakone - one o zaštiti od zaraznih bolesti, zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, upotrebi duhanskih prerađevina...