Od alkohola svaki dan umre šest Amerikanaca

 trovanje alkoholom, francuz, takmičenje u eksanju, alkoholizam, lake droge, droga, alkoholičar, piće, pijanstvo, alkohol, alkoholizam, alkohol, alkoholizam, ovisnica alkohol, alkoholičar, izbaciti alkohol, alkoholizirani vozač, alkohol, zdravlje, navika, alkohol, alkoholičar, pijanstvo, rus, alkohol, tijelo, posljedice
Više od 2200 ljudi umre svake godine zbog zlouporabe alkohola u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u izvješću zdravstvenih vlasti objavljenom u utorak.

U 75 posto smrtnih slučajeva riječ je o odraslim osobama u dobi od 35 do 64 godine, među kojima su najbrojniji bijelci, ali ne hispanskog podrijetla, dodaju autori studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najveća je smrtnost zbog alkohola zabilježena među američkim Indijancima i urođeničkim narodima na Aljasci.

- Studija pokazuje da trovanje alkoholom sa smrtnim ishodom ne pogađa samo mlade - ističe glavni autor studije Robert Brewer.

- Ovo istraživanje također svjedoči o važnosti sveobuhvatnog pristupa problemu akutnog opijanja - koji je raširen u SAD-u.

Više od 38 milijuna odraslih Amerikanaca prakticira "binge drinking" u prosjeku četiri puta u mjesec dana, pri čemu svaki put zaredom popiju osam čaša alkoholnog pića, navodi CDC.

Opijanjem se smatra svako konzumiranje pet i više uzastopnih čaša alkohola za muškarce i četiriju čaša za žene.

Smrt zbog alkohola nastupa kad se u kratkom vremenu popije velika količina alkoholnog pića, što uzrokuje blokadu centara u mozgu koji reguliraju disanje, rad srca i tjelesnu temperaturu.

Hina