Obitelj Markice Andričića: Prisiljeni smo otići u inozemstvo radi daljnjeg liječenja

Obitelj Markice Andričića: Prisiljeni smo otići u inozemstvo radi daljnjeg liječenja
...a to je da moramo iseliti iz Hrvatske. Naime, život mog sina Markice je u pitanju i napravit ću sve da mu pomognem. Ako treba i život ću dati. Samo ne mogu više gledati ovu ravnodušnost u našem slučaju. Pisali smo gotovo svim institucijama. Prošle godine odreagirali su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i predsjednica Republike Hrvatske. Međutim, problem je u Ministarstvu zdravstva, koje ne popušta i ne možemo ništa napraviti", kaže Anđelka, majka Markice Andričića iz Sesveta - Novi Jelkovec, mladića koji boluje od cerebralne paralize i koji je zadobio teške dekubitalne rane u bolnici prošle godine.

Nakon godinu dana čekanja pomoći od strane institucija ove zemlje i održanog Humanitarnog koncerta u Prozoru u Bosni i Hercegovini 6. travnja 2018., prije mjesec dana pala je odluka da zajedno s bolesnim sinom i mlađom kćerkom odlazi živjeti u Austriju, kako bi Markici pružila svu adekvatnu medicinsku skrb. Starija kćerka mora ostati da završi fakultet.

Naime, od pojave strašnih dekubitalnih rana prošle godine u svibnju, u nekoliko navrata je ponovno boravio od rujna u bolnicama po Zagrebu, koje su sanirale rane. Međutim, udubina koja se stvorila sve do kostiju do današnjeg dana nije konačno zarasla.

Majka ističe da se dogodilo naprosto 'čudo', jer kako ga previja svakodnevno kad nije u bolnici i hrani ga zdravom prehranom, na jednoj strani udubina se počela puniti mesom, dok na drugoj strani još uvijek je loša situacija.

„Sve u svemu, kako je bilo, sada je Markica za ne prepoznati. Voli jesti i počeo je micati nogama. Svaki dan mu kuham sve obroke i vidi se pozitivni pomak", nadodaje majka.

Da podsjetimo, Markica je mladić od 36 godina, osoba s invaliditetom koja od rođenja ima cerebralnu paralizu. Roditelji su mu porijeklom iz Rame, a otac mu je preminuo prije par godina. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju prošle godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa koji je izazivao zgražanje, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje noge u kuku, na što obitelj i dalje ne pristaje i traži način za liječenje u inozemstvu. Liječnici u Austriji su ga pristali liječiti, a naši liječnici i dalje ostaju kod odluke o amputiranju nogu.

Obitelj Andričić je nakon dugomjesečnih borbi za Markicu na izmaku snaga. Hrabra majka Anđelka (53) neumorno i nadljudskim snagama brine uz Markicu i za njegove dvije sestre, od kojih je jedna redovita studentica na Hrvatskim studijima, a druga bi najesen trebala ići u srednju školu.

Hrvatske institucije nakon brojnih apela, ne samo od obitelji, već i od strane medija, i dalje ne reagiraju - ostavljaju ovaj slučaj i dalje otvorenim, odnosno neriješenim.

Zahvaljujući reakciji jedne osobe iz Austrije, obitelj bi trebala dobiti smještaj kako bi se što prije započelo s liječenjem.

„Ovo nam je jedina slamka za spas mog sina i odlučili smo totalno promijeniti naše živote. Molili smo mjesecima nadležne, zvali, išli mnogo puta i osobno, ali na kraju krajeva - ništa. Obećanja ludom radovanja, kako se kaže. Razumijem liječnike da ako potpišu adekvatne papire za liječenje u inozemstvu, da će dobiti otkaz. Kada je tako, a ionako smo u Europskoj uniji, krajem mjeseca odlazimo. Zauvijek ili ne, ne znam. Prošli smo svi kao obitelj velike stresove, pogotovo kad su po društvenim mrežama neke udruge počele dovoditi u pitanje moju brigu o djetetu, pri tome napadajući direktno i moju mlađu maloljetnu kćerku. Zbog 'linča' koji je pretrpjela, i ona želi van iz ove zemlje. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su na bilo koji način odreagirali u našem slučaju i pomogli nam. Prikupljena svota u ovih godinu dana, a to je oko 30-ak tisuća eura, bit će dostatna za početak novog života. Nadamo se da ćemo i s tim moći podmiriti sve troškove liječenja", rekla je za kraj majka Anđelka.

Ovo je prilika da se zahvalimo i mi u ime medijskih projekata - IN Portala i Per aspera ad astra, na svim donacijama i spremnosti da se pomogne onome kome je najpotrebnije.

Kontaktirali smo i Markicu, koji ne može govoriti, ali je dao do znanja da se veseli odlasku u Austriju, u nadi da će se tamo konačno izliječiti.

S obzirom na novi početak života u inozemstvu gdje će obitelji zasigurno trebati pomoć, financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na ime:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić, 098/ 958 47 22, adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2.