O čemu žene brinu kod ginekologa?

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,
Dok ležiš na ginekološkom stolu za pregled, uglavnom ne uspijevaš zaustaviti misli koje idu od: "ah, zašto se nisam bolje depilirala prije pregleda?", do "zašto se toliko znojim i imam li neugodan miris?" Donosimo ti sedam stvari za koje su ginekolozi ispitani u anketi provedenoj u SAD-u rekli da su im potpuno irelevantne dok obavljaju svoj posao

Sedam najčešćih ženskih 'muka' prilikom odlaska kod ginekologa

Nisi se depilirala - iako si ti opterećena jer nisi savršeno depilirana, velika je vjerojatnost da tvoj ginekolog to nije niti primijetio. "Pacijentice uvijek sramežljivo kažu, kao da se ispričavaju, da se nisu depilirale", kaže ginekologinja Leena Nathan i napominje da je više interesira zdravstveno stanje njezinih pacijentica nego jesu li depilirane ili nisu.
Imaš mjesečnicu - kad dogovaraš pregled kod ginekologa mjesec ili više unaprijed ne možeš znati sa sigurnošću kada ćeš dobiti mjesečnicu. Ako ti se mjesečnica i datum pregleda poklope, nemoj očajavati. "Najveći problem može biti papa test, u slučaju da tvoj ginekolog ne uspije zbog krvi dobiti čist nalaz, morat ćeš ga ponoviti", pojašnjava Nathan.
Zabrinutost zbog vlastitog mirisa - nije lako ne postavljati si pitanje "kako mirišem?" kad si u položaju u kojem već jesi, osobito ako se zbog nervoze počneš dodatno znojiti. "Žene su opsjednute vlastitim mirisom. Međutim, ono što ja cijenim, a vjerujem i većina drugih kolega je da pacijentica ne dođe na pregled ravno s trčanja ili da se posljednji put istuširala prije četiri dana", kaže ginekologinja.
Neugodnost zbog iscjetka -većina žena je uvjerena da trebaju biti vlažne samo prije i tijekom seksualnog odnosa, ali neke žene imaju vlažnu vaginu većinu vremena i to nije ništa oko čega bi se trebale zabrinjavati. Dr. Leah Millheiser, ginekologinja tvrdi da je normalno da žene tijekom dana imaju količinu iscjetka koja bi stala u žlicu. Ali, ako ti je iscjedak žut ili zelen, smeđ ili siraste konzistencije i ima neugodan miris to je znak upale ili infekcije, a ginekološka ordinacija je pravo mjesto na kojem trebaš biti s tim teškoćama.
Rezultati papa testa ti nisu dobri - nikome nije drago dobiti loše rezultate papa testa. Loši rezultati papa testa su uglavnom zbog infekcije HPV virusom, jedne od najčešće prenosive spolne bolesti. Prema izvještaju Američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, u SAD-u je 80 milijuna osoba zaraženo humanim papiloma virusom. "HPV je sporodjelujući virus i vrlo su male šanse da dobiješ rak. Imunološki sustav se bori protiv virusa, a u slučaju kad ne uspije može se razviti rak cerviksa. Prevencija i pravovremeno liječenje su izrazito važni', objašnjava Nathan.
Poremećen menstrualni ciklus - ako ti kasni mjesečnica nekoliko dana, prirodno je da pomisliš kako nešto nije u redu, ali ciklus se kod mnogih žena mijenja češće nego što misliš. "Žene mi se često žale i govore kako im je ranije mjesečnica trajala pet dana, a sada tri ili sedam dana. Ali na mjesečnicu utječe niz faktora od promjene tjelesne težine do hormonalnog disbalansa. U svakom slučaju kod ginekologa utvrdi mogući razlog promjene menstrualnog ciklusa."
Spavaš s više muškaraca istovremeno - ako nisi u vezi i imaš više ljubavnika ili sumnjaš da te partner vara, naravno da ti nije ugodno dijeliti takve informacije s ginekologom. Ali ne zaboravi da ginekolog nije tu da donosi moralne sudove o tvom intimnom životu, nego da te liječi. Za ginekologa te informacije iz tvog intimnog života mogu biti važne kako bi znao koristiš li adekvatnu zaštitu protiv spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

zdravakrava.ba