New York bi mogao zabraniti pušenje mlađima od 21 godine

Zakon koji je predložilo gradsko vijeće, a podržao gradonačelnik Michaela Bloomberga, učinio bi New York, koji već ima najveći porez na cigarete u SAD-u, prvim velikim gradom koji će zabraniti pušenje osobama mlađim od 21 godine.

Po trenutnom zakonu, osobe moraju imati 18 godina da bi kupile cigarete, piše britanski Guardian.

Ako ovaj zakon bude usvojen, starosni prag za kupovinu cigareta bit će jednak onome za kupovinu alkohola, s tim da se mlađima od 21 godine neće zabranjivati posjedovanje i pušenje cigareta.

Prijedlog zakona je izazvao nezadovoljstvo među građanima New Yorka i doveo je u pitanje prava i odgovornosti mladih ljudi.

Osam od 10 pušača u New Yorku počeli su redovno pušiti kada su imali ispod 21 godine, a većina pušača ispod 18 godina nabave cigarete od osoba koje su samo nekoliko godina starije od njih.

Iako je povećanje poreza na cigarete pridonijelo padu broja mladih pušača od 1999. do 2007. godine, postotak pušača srednjoškolaca je stalan i iznosi 8,5 posto.

Kutija cigareta u New Yorku trenutno ima državni porez od 4,35 dolara i gradski porez 1,50 dolara, zbog čega je ovaj grad najskuplji u SAD-u ako ste pušač.

Slične zabrane se već primjenjuju u nizu zemalja, ali je ovo prvi takav propis u SAD-u.

New York je još 2011. godine zabranio pušenje u parkovima, pješačkim zonama i plažama, dok je pušenje u barovima i restoranima zabranjeno 2002. godine.

Fena