Nespušteni testisi (kriptorhizam)

Nespušteni testisi su najčešći kod beba koje su rođene prije vremena ili prije 37 tjedna.

Kod većine dječaka koji se rode s jednim ili dva nespuštena testise problem se rješava sam u prvih par mjeseci života. Ako vaša beba ima nespušten testis koji se ne riješi sam, vjerojatno će trebati operacija da se vrati na uobičajeno mjesto.

Simptomi nespuštenih testisa

Testisi se formiraju u abdomenu tijekom fetalnog razvoja. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci fetalnog razvoja, testisi postupno napuštaju trbuh, prolaze kroz cijev - prolaza u preponi i spuštaju se u skrotum.

Ako vaš dječak ima nespušten testis, taj proces je zaustavljen ili kasni u nekoj fazi razvoja. Stoga, nećete osjetiti testis u skrotumu gdje bi se to očekivalo da bude.

Kada posjetiti liječnika?

Nespušteni testis se obično primijeti tijekom prvog pregleda odmah nakon bebina rođenja. Ako vaš sin ima nespušten testis, pitajte liječnika koliko često će morati dolaziti na preglede. Ako se testis ne vrati u prirodan položaj do 4 mjeseca starosti, problem se vjerojatno neće ispraviti sam od sebe.

Liječenje ove nepravilnosti dok je vaš sin još beba može smanjiti rizik od komplikacija u kasnijem životu, poput neplodnosti ili raka testisa.

Kod starijih dječaka, od novorođenčadi do adolescenata, koji su pri rođenju imali testise u normalnom položaju može se kasnije pojaviti kao da nedostaje testis.

To stanje može ukazivati na:

Retraktilan testis, koji se seli naprijed natrag između skrotuma i prepone, a može se lako voditi rukom tijekom fizičkog pregleda.
Uzlazni testis, ili stečeni nespušteni testis, koji se vratio na prepone i ne može biti vođen rukom.

Ako primijetite bilo kakve promjene kod genitalija vašeg sina ili ako ste zabrinuti za njegov razvoj, razgovarajte sa svojim liječnikom.


Uzroci nespuštenih testisa

Točan uzrok ove nepravilnosti nije poznat. Kombinacija genetike, majčinog zdravlja i okoline može poremetiti hormone, fizičke promjene i živčane aktivnosti koje utječu na razvoj testisa.

Liječenje nespuštenih testisa

Cilj liječenja je da se nespušteni testis preseli na svoje prirodno mjestu u skrotum. Rano liječenje može smanjiti rizik od komplikacija kao što je rizik od neplodnosti i raka testisa.

Nespušteni testis obično se ispravi kirurškim zahvatom. Kirurg pažljivo manipulira testisom i navodi ga u skrotum. Ova operacija najčešće zahtijeva vrlo male rezove i može se napraviti sa laparaskopskim uređajima.

Kada će vaš sin imati operaciju ovisi o nizu čimbenika poput zdravlja vašeg sina i koliko težak postupak može biti. Vaš kirurg će vjerojatno preporučiti operaciju nakon što je vaš sin star od 3 do 6 mjeseci i dok je mlađi od 15 mjeseci. Ako vaš sin također ima ingvinalnu herniju, ona će biti popravljena tijekom operacije.

Nakon operacije kirurg će pratiti testis da vidi da on nastavlja s razvijanjem, funkcioniranjem i da ostane na mjestu.

Nadzor može uključivati:

Fizički pregled
Ultrazvuk skrotuma
Ispitivanje razine hormona
Hormonsko liječenje

Hormonsko liječenje uključuje injekciju HCG-a. Ovaj hormon može natjerati testis vašeg sina da se vrati u skrotum, ali je hormonsko liječenje puno manje učinkovito od kirurškog zahvata.

Ako vaš sin nema jedan ili oba testisa, koji nedostaju ili nisu preživjeli operaciju, razmislite o umetcima za skrotum koji se mogu usaditi u kasnom djetinjstvu. Ovi implantanti u obliku testisa ispunjenih vodom, daju oblik kao dva testisa u skrotumu.

Ako vaš sin nema nijedan zdrav testis, vaš liječnik će vas uputiti endokrinologu (stručnjaku za hormone) kako bi raspravili o budućnosti hormonskog liječenja koje će biti potrebno za pravilan pubertet i fizičku zrelost.

Izvor: krenizdravo.com