Neretvanske su lubenice eliksir mladosti i štite od raka

Gledaj je, prijatelju moj, kako je slatka, kako je lijepa, a kada je zagrizeš, osjetit ćeš kako se topi u ustima... – držeći je čvrsto snažnim rukama na ramenu govori nam jedan iz mnoštva Opuzenaca koji su se toga vrelog srpanjskog jutra okupili na platou otkupne stanice opuzenskog Agrofructusa.

Kako joj tepa, neupućeni bi pomislio da taj kršni čovjek iz doline Neretve tako s divljenjem priča o suprotnom spolu. Međutim, on se s razlogom divi plodu svoje muke s njive, koji je tog jutra ubrao i starom neretvanskom lađom kroz kanale i rukavce u dolini dovezao na otkup.

Poput majstora ragbija


– Nije ona samo slatka i lijepa nego je zdrava i liječi – nadovezuje se njegov kolega koji stoji u lancu pretovara lubenice s neretvanske lađe.

Udaljeni jedan od drugoga metar-dva, lubenice teške desetak i više kilograma s lakoćom majstora ragbija bacaju jedan drugome u ruke, a posljednji ih slaže u kartonsku kutiju koja kada se napuni teži 620 kilograma.

– Ajde, bogati, što okolišaš? Reci čoviku da je naša lubenice bolja od viagre, a, k tomu, usporava i starenje te štiti od raka – priču nastavlja i treći iz lanca pretovara.

– Dokazano je! – opet će on. – Imamo potvrdu liječnika. Neki dan jedan naš stariji susjed najeo se lubenice, zapravo prejeo ih se. Od žege mu pozlilo na njivi pa otišao k liječniku. Kada je vidio nalaze, liječnik ga je sumnjičavo pogledao i preporučio mu da uzima manje viagre.

Eto, tako neretvanski proizvođači pričaju o svojoj lubenici, koja je, sudeći prema potražnji, najtraženija na hrvatskom tržištu. Svaki dan u ove ljetne dane na svojim njivama uberu po 300 tona lubenica, koje već sljedeće jutro završe na tržnicama i u trgovinama po cijeloj Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, piše večernji list.

Njihovu priču nedavno je potvrdila i Smiljana Goreta Ban s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, koja je nakon dvogodišnjega iscrpnog istraživanja utvrdila da je neretvanska lubenica izvrsne kakvoće i da sadržava mnogo više likopena nego lubenice iz drugih krajeva. A taj likopen je, rečeno običnim jezikom, kralj antioksidansa, koji štiti organizam od malignih bolesti te usporava starenje. Od sviju proizvoda najviše ga ima u rajčici, ali, eto, istraživanje je pokazalo da ga je prepuna i neretvanska lubenica.

– Znali smo mi to, ali drago nam je što su to i stručnjaci potvrdili. Naša, neretvanska lubenica ima tri puta više antioksidansa od bilo koje druge lubenice proizvedene u Europi. A ne šale se ljudi kada pričaju da ima svojstva i viagre. Zato je krajnje vrijeme da ovu kvalitetu koju mi proizvodimo u dolini Neretve pretvorimo u brend, koji će kao neretvanska lubenica biti prepoznat ne samo u Hrvatskoj nego i na europskom tržištu – priča Željko Bačić, jedan od većih proizvođača lubenice u Opuzenu.

S jedne njive 55 tona


On svako ljeto na svojoj njivi ubere više od 55 tona lubenica, koje su mu uz mandarinke, rajčice, tikvice i mali luk, najvažniji proizvod s kojim ide na tržište. Sve lubenice koje proizvede otkupi mu Agrofructus iz Opuzena, koji surađuje s još 250-ak proizvođača u dolini Neretve i otkupi 60 posto ukupne proizvodnje neretvanske lubenice.

– U prosjeku za kilogram proizvedene lubenice dobijem 1,70 kuna. To je dobra cijena i lijepa zarada na ovu količinu koju proizvedem. Veliku pozornost poklanjamo kvaliteti naše lubenice pa ih svaki dan testiramo. Nosimo na mjerenje uzorke s njiva – dodaje Željko Bačić, koji je u jeku berbe lubenice na tom poslu angažirao cijelu obitelj i prijatelje.

Ovih vrelih srpanjskih dana kada je beračka špica, dolina Neretve, koja je prvih jesenskih dana sinonim za carstvo mandarinki, carstvo je najkvalitetnije hrvatske lubenice. Time će se podičiti svaki od tristotinjak proizvođača, a Niko Kapović, direktor opuzenske tvrtke Agrofructus, reći će da svaki treći kilogram lubenice koji se proizvede u Hrvatskoj dolazi iz doline Neretve.

 

Piše: Petar Grubišić