Nema mjesta panici, naši krpelji nisu opasni

Dok su u susjednoj Hrvatskoj čak 4 pacijenta u kritičnom stanju, naši liječnici poručuju da kod nas nema razloga za paniku i strah, jer spomenuti virus nije karakterističan za naše podneblje.

Sezona krpelja

''Mi u Mostaru nemamo registriranih ujeda, a i da ih ima, nema razloga za strah, jer naši krpelji, iako nas mogu zaraziti s velikim brojem bolesti, nisu prenositelji krpeljnog meningoencefalitisa. Taj je virus karakterističan za planinska hrvatska i austrijska područja i možemo ustvrditi da ga nema južno od Save'', kazao je za Dnevni list dr. Davor Pehar, ravnatelj mostarskog Doma zdravlja.

U sarajevskoj Hitnoj pomoći su nam kazali da imaju zabilježen povećan broj pacijenata od ujeda krpelja, ali da je jedini razlog za to taj što je trenutačno sezona krpelja.

''Nama se dnevno javi oko 20-ak pacijenata sa ujedima, a razlog tome su vremenski uvjeti koji pogoduju razmnožavanju krpelja u prirodi. Krpelji na našem podneblju nisu zaraženim krpeljnim meningoencefalitisom, što je velika sreća'', kazao je za Dnevni list prim. dr. Tihomir Bera, poručivši svim ljudima da ipak, kada krenu u prirodu, pokušaju odjećom prekriti što veći dio tijela i prikladno se obući kako bi se izbjegli eventualni ujedi krpelja koji su zasigurno prijenosnici velikog broja bolesti.

Krpeljni maningoencefalitis se ubraja u skupinu bolesti prirodnih žarišta jer se pojavlju samo na određenim područjima koja odgovaraju prirodnom staništu prenositelja, u ovom slučaju krpelja.

''Mi ih zovemo žarišne zoonoze, to su bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama'', objasnio je dr. Pehar, a piše današnji Dnevni list.