Negativne emocije vode u bolesti, ako ih ne znate prigrliti. Evo kako to učiniti

 Negativne emocije vode u bolesti, ako ih ne znate prigrliti. Evo kako to učiniti
Utočište od bolnih emocija najčešće su društvene mreže, sati na Facebooku, alkohol, hladnjak, hrana općenito, promiskuitet i druge ovisnosti. Ustrajanje u ignoriranju, poricanju i izbjegavanju onoga što nas muči ima visoku cijenu - zdravlje.

Studija sa Sveučilišta u Texasu pokazala je da emocije koje poričemo, bivaju sve veće i rade štetu organizmu.

Emocije su "gorivo" za djelovanje, vodič kroz život. Treba ih naučiti slušati kako bismo bili zadovoljni. Slušati emocije, intuiciju ili djelovat "iz želuca" jedna su te ista stvar. Intuicija nas nikadane vara. Nekada nam se čini da nas vodi na zastrašujuća mjesta, no na koncu uvijek ispadne dobro za nas. Ta su mjesta nerijetko tek mračni tuneli kroz koje moramo proći da bismo stigli do oaze.

Stručnjaci upozoravaju da potiskivanje emocija uzrokuje visoki krvni tlak, srčane bolesti, autoimune bolesti, probleme u radu crijeva, bolesti želuca i brojne druge zdravstvene komplikacije. Kada god osjetite ljutnju, strah, tugu, kajanje ili neku drugu frustraciju te emocije izazivaju stres u tijelu. Dugoročna izloženost stresu vodi do depresije, Alzheimera, problema s pamćenjem, dijabetesa i agresivnog ponašanja.

Drugim riječima, ako ste odlučili ignorirati osjećaje i uvjeravati sebe da nema razloga suočiti se s njima, na jako ste dobrom putu da se razbolite.

I to nije sve - ne samo da će vam organizam biti loše, nego ćete narušiti i društvene odnose. Nećete biti u stanju primati signale iz okoline,a i signali koje vi šaljete neće biti ono što ljudi žele. Osjećat ćete se izolirano i vaši će odnosi biti u krizi.

Na sreću, postoji lijek - naučiti prepoznati svoje emocije, nositi se s njima i konačno početi vjerovati sebi. Ovo tri vježbice treba prakticirati na dnevnoj bazi:
1. Svjesno dišite

Bez obzira na to što radili pronađite u danu nekoliko trenutaka da posvijestite svoj dah Zatvorite oči i "osluhnite" svoj dah. Dišete li plitko ili duboko? Polako ili brzo? Pogledajte se iznutra. Osjećate li negdje u tijelu napetost? Udahnite duboko nekoliko puta i polako izdišite.

Prakticirajući ovu vježbu detektirat ćete gdje vam se u organizmu osjećaji "zapinju"? Dubokim, svjesnim disanjem otpustit ćete napetosti i doslovce izmasirati bolne dijelove tijela i neutralizirati negativne emocije.

2. Dajte emociji ime

Kada izbjegavate osjećaje, ništa ne rješavate, nego problemi samo rastu, a mozak se blokira. Kada identificirate emociju, odnosno riječima objasnite kako se osjećate, potičete mozak na djelovanje te će on pronaći rješenje i donijeti odluku.
3. Budite blagi prema sebi

Stručnjaci savjetuju da prigrlimo naše emocije, kako pozitivne tako i negativne. Prihvaćanjem ćemo umanjitimoć negativnoj emociji.

Ako smo frustrirani zbog načina na koji se netko odnosi prema nama, normalno je i zdravo da osjećamo ljutnju i tugu, no nije preporučljivo da te osjećaje okrenemo u napad na sebe i kritiku. Kada smo nježni prema sebi, u tijelu se snižava razina hormona stresa - kortizola i povećava razina hormona sreće - oksitocina koji čini da se osjećamo povezani sa sobom i zadovoljni.