Ne stavljajte hranu u plastične kutije od sladoleda

Ne stavljajte hranu u plastične kutije od sladoleda

Ljeto sa sobom nosi i neizbježnu poslasticu i sredstvo za osvježenje - sladoled, bilo onaj u slastičarnici ili onaj koji se kupi u trgovini u plastičnoj kutiji pa se kasnije izvadi iz zamrzivača i jede u zdjelici. Velika plastična kutija koja nam je ostala nakon što smo pojeli sladoled izgleda baš praktično. Još ima i poklopac koji lijepo prione pa je opereš misleći: “Šteta ju je baciti, sigurno će dobro doći za nešto”.

Nagriza plastiku

Ostalo vam je juhe ili nekog drugog jela od ukusnog ručka i, budući da se jelo ne baca, čini se kako bi kutija od sladoleda bila idealna za pospremiti hranu u nju do sutra, prenosi 24sata.hr.

A ove su plastične kutije baš zgodne i za zamrzavanje hrane, zar ne? Ribizli, nasjeckani peršin, one dvije punjene paprike koje će dobro doći kad se ne stigne kuhati ručak... Ne, ne i ne! Plastično pakiranje od sladoleda odmah nakon što pojedete sladoled bacite u smeće jer ponovno korištenje može postati jako opasno! Prazne kutije od sladoleda mogu prenijeti kemikalije na namirnice koje spremamo u njih. U to se ubrajaju kemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstancija koje se nalaze u plastici te se mogu prenijeti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci. Posebno kad kutije perete vrućom vodom, stavljate u njih hranu koja je drukčijeg sastava od sladoleda i može “nagristi” plastiku ili ako se hrana u tim kutijama zagrijava u mikrovalnoj pećnici. Proizvođači jamče bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji, međutim, kad se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Radije nabavite posebne posude napravljene ciljano od materijala koje su sigurne za čuvanje hrane i koje možete koristiti više puta.

Određena namjena

Plastična ambalaža koja se koristi za pakiranje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim uvjetima može biti štetna za čovjekovo zdravlje. Iako ovakve ambalaže stalno prolaze testiranja, potreban je oprez jer u želji da uštedimo novac, često koristimo kutijice od sladoleda, sira i drugih namirnica da u njima skladištimo drugu hranu. Prvi problem jest to što je plastična ambalaža namijenjena za jednokratnu upotrebu, dakle, dok ne potrošite hranu koja se u njoj nalazi. Druga stvar je to što se za različite vrste hrane koristi drugačiji tip plastike. Tako kutije u kojima kupujemo sladoled imaju ambalažu koja je sigurna da se u njoj čuva ledena poslastica na hladnom mjestu. U slučaju da u nju stavite, primjerice, topli ručak u želji da ga ponesete na posao, može doći do reakcije s toplinom i otpuštanja štetnih kemikalija. Također, plastične kutije od sladoleda nikako nisu podobne da u njih pakujete bilo što kiselo, poput turšije, jer se ove namirnice s razlogom pakiraju u staklenke. Što smo dulje izloženi toksinima koji se otpuštaju iz plastične ambalaže, odnosno što dulje koristimo neodgovarajuću ambalažu za pakiranje hrane, to nam je zdravlje ugroženije. Osim toga, zbog otpuštanja kemikalija u hranu, gubi se njezin ukus i miris.