Naučnici testiraju novo cjepivo protiv HIV virusa

cjepivo
Rezultati prvog testiranja vakcine koju su nazvali "SAV001" objavljeni su u magazinu Retrovirology. Ovo cjepivo sadrži virus, ali modifikovan da bi bio bezopasan za ljudsko zdravlje i kako bi osoba koja dobije vakcinu razvila antitijela i obranila se od virusa, prenosi RT.

- Veoma smo uzbuđeni zbog rezultata prve faze - izjavio je ljekar Chil-Yong Kang, vođa projekta na Univerzitetu u zapadnom Ontariju.

- Ostaje da utvrdimo da li imuna reakcija koju pokreće ovo cjepivo može spriječiti da se cjepivom osoba zarazi HIV virusom. Puni smo nade - kaže Kang.

Ovo je prvo cjepivo ovog tipa za koju je dozvoljeno testiranje na ljudima. Nova ispitivanja, zakazana za rujan naredne godine, kada će biti provedeno istraživanje na 600 dragovoljaca iz cijele sjeverne Amerike koji nisu zaraženi HIV virusom.

- Ukoliko dokažemo da je ovo cjepivo uspješna u prevenciji HIV virusa, možemo zaustaviti epidemiju side, a to će biti ogroman doprinos čovječanstvu - istaknuo je Kang. Ako se naredna ispitivanja pokažu kao uspješna, cjepiva će biti testirana na 6.000 dragovoljaca širom svijeta.