Napokon i znanstveno potvrđeno - čokolada zdrava i poželjna

 Napokon i znanstveno potvrđeno - čokolada zdrava i poželjna
Slatka poslastica također sadrži teobromin koji je dobar za živčani sustav, dok su najnovija istraživanja londonskog Imperial Collegea pokazala da čokolada može zaustaviti kašalj, piše Večernji list.

Antioksidansima koje sadrži pripisuje se i zaštitnička uloga od štetnih UV zračenja.

Čokolada ne da je samo zdrava poslastica, nego je neki liječnici preporučuju kao dio terapije. Tako dr K. K. Atsina sa sveučilišta Ghana Medical School već dulje vrijeme koristi prah kakaovca u terapiji hipertenzije i dijabetesa, profesor F. Kwaku Addai propisuje dvije šalice kakaa ili vruće čokolade dnevno kao zaštitu od malarije.

- Prije sam barem jednom godišnje obolijevao od malarije, no od 2004., kada je cijela moja obitelj počela konzumirati nezaslađeni prirodni napitak od kakaovca, nitko se nije zarazio – tvrdi dr. Addai te dodaje da poznaje liječnike koji istim napitkom liječe sve, od problema s vidom do astme.

S time se slaže i profesor Dan Reinstein, kirurg oftalmolog iz londonske klinike Vision, koji potiče svoje pacijente da prije operacije pojedu što je više moguće čokolade.

- Pacijenti koji prije operacije pojedu čokoladu manje su razdražljivi te više surađuju od onih koji su pod sedativima – objašnjava prof. Reinstein, kojem za operaciju takvog pacijenta treba tri minute, dok je kod ostalih znatno duža.

I dobro raspoloženje nakon konzumacije čokolade ima znanstvene temelje.

- Proteklih se godina prirodne supstancije poput flavonida, koji u velikim količinama sadrži čokolada, koriste kao antidepresivi – objašnjava profesorica Donatella Lippi s talijanskog Sveučilišta Florence.

U te se svrhe preporučuje redovito konzumirati ograničene količine tamne čokolade.