Nakon 5 godina nepušenja, rizik od infarkta se smanjio za 38 posto

srce
srce
Bivši pušači će morati pričekati 15 godina da se rizik od bolesti srca i mozga vrati na razinu kao kod nepušača, stoji u novoj studiji koja je provedena na sveučilištu Vanderbilt u Americi, piše Ordinacija.hr.

Nakon analize podataka prikupljenih od 8700 osoba kroz 50 godina, znanstvenici su saznali koliko je vremena potrebno da se organizam pušača potpuno oporavi.

Prema riječima voditeljice studije, Meredith Duncan, ovo je dobra vijest jer se srce i krvne žile puno brže oporavljaju od pluća.

Bolesti srca još uvijek vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a glavni faktor je često pušenje. Dobra je vijest i to što je pušenje 'izašlo iz mode' nakon 1990. godine kada se puno pisalo o štetnosti te navike.

Kako bi došli do što preciznijih rezultata, stručni je tim prikupio podatke iz studije koja se provodila od 1948. - 1975. godine te je uključivala dvije generacije ljudi od kojih su ½ bili pušači.

Tim Meredith Duncan je kao teške pušače izdvojio one koji puše kutiju cigareta dnevno 20 godina, a u studiji je zabilježeno da na teške pušače odlazi 70 posto srčanih udara.

Nakon 5 godina nepušenja, rizik od infarkta se smanjio za 38 posto. No, trebalo je otprilike 16 godina da se njihov kardiovaskularni sustav vratio na razinu prije nego su počeli pušiti.